Kamut: prapůvodní pšenice, která je zdrojem mnoha živin

Latinský název: Triticum turgidum ssp. Turanicum

Kamut (zdroj: samphotostock.cz)

Kamut je zvláštní název, jedná se ovšem o prapůvodní pšenici. Aktuálně sice není příliš využíván, ale přesto se jedná o velmi prospěšnou potravinu.

Výskyt: kamut je starodávným druhem obilí a jedná se vlastně o předchůdce dnešní tvrdé pšenice. Samotný název pochází ze staroegyptštiny a dnes se tato obilovina pěstuje jen na několika místech světa.

Popis a účinné látky: jde o bylinu z čeledi lipnicovitých, přičemž se jedná o prapůvodní druh pšenice. Ani jeho současné pěstování není dotčeno moderními zemědělskými postupy, takže si zachovává své původní vlastnosti a disponuje i totožným obsahem živin. Konkrétně obsahuje velké množství sacharidů (včetně vlákniny) a bílkovin, nenasycených tuků, vitamínů B a E a minerálních látek (selen, hořčík, mangan nebo zinek).

Užitečné části: využívána jsou zrna.

Léčivé účinky

Tato kuchyňská surovina je vzhledem k obsahu živin vhodnou potravinou pro vegetariány a vegany, neměli by ji ovšem konzumovat celiaci (osoby alergické na lepek). Vzhledem k původnímu způsobu pěstování se jedná o bio potravinu. Kamut totiž není pouze názvem obiloviny, ale zároveň chráněnou značkou, takže aby produkt mohl nést toto označení, musí splňovat určité požadavky na pěstování.

Původní pšenice má v každém případě výtečné antioxidační vlastnosti, takže organismus chrání proti činnosti volných radikálů, čímž působí preventivně proti vzniku civilizačních chorob. Dále má pozitivní vliv na srdce a cévy a podílet se může na regulaci hladiny krevního cukru. Kladný vliv má rovněž na imunitu, regeneraci, nervovou soustavu a psychickou pohodu. V neposlední řadě pomáhá chránit zrak, což je rovněž důležité.

Kamut v kuchyni

Původní pšenici stačí opláchnout a následně vařit v poměru 1 díl kamutu na 2 díly vody, a to do změknutí (maximálně 30 minut). Její kuchyňské využití je přitom poměrně široké. Ze zrn si můžete umlít celozrnnou mouku, lze ji využít jako přílohu (třeba na místo rýže), vyrobit si z ní pomazánku, případně ji využít jako nádivku. Uplatnění navíc může nalézt také v salátech či v polévkách, takže ji lze využít skutečně mnoha způsoby.

Prapůvodní pšenici si v současné době můžete zakoupit především v obchodech se zdravou výživou. Vyzkoušet lze kupříkladu recept na pomazánku z kamutu. V tomto případě obilovinu předem namočte a následně umixujte dohladka. Jako další suroviny můžete použít kupříkladu med, karob, vanilkový cukr, rostlinné mléko a nějaký ořechový olej. K dispozici aktuálně máte třeba oleje z vlašských či lískových ořechů.

Pěstování kamutu

Jedná se o starobylý druh obilovin a klimatické podmínky, které mu vyhovují, stále souvisí s oblastí původu, tedy s tzv. Úrodným půlměsícem, což je oblast v Přední Asii.  Jedná se tedy o podobné podmínky, které jsou optimální pro tvrdou pšenici. Ta se ovšem léty šlechtění přizpůsobila i jiným podmínkám, což pro tuto obilovinu neplatí. Každopádně je velmi odolná proti suchu a vyhovují jí vertisoly (tmavé těžké půdy).

Sdílet příspěvek:

Bylinky na bolest zubů

Bylinky na
20/01/2025 Petr Sivok 0
Pokud vás bolí chrup, měli byste navštívit stomatologa. Jenže pokud vás zuby „chytnou“ v sobotu uprostřed noci, nic nenaděláte. Tedy nic, můžete vyzkoušet některé účinné bylinky na bolest zubů. Bolest zubů: nejdůležitější je prevence Bolest dásní [...]

Ostružinovo mátový džem (recept)

Džemy
13/10/2020 Petr Sivok 0
Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti, naopak máta obsahuje mnoho látek, které mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*