Je kokosová voda zdravá nebo ne? Známe odpověď!

Kokosová vody a účinky na zdraví
Kokosová voda

Kokosová voda je tekutina uvnitř kokosového ořechu, tedy ovoce, které je semenem plodu kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera), tzn. palmy původně zřejmě rostoucí v jihovýchodní Asii. Ačkoli má v názvu „ořech“, ve skutečnosti se jedná o peckovici. Sama kokosová voda se nachází uvnitř mladého kokosu zelené barvy. Její primární funkci je plod kokosovníku vyživovat v době zrání. Na její pozitivní vliv na výživu ovšem brzy přišli i lidé.

Účinky kokosové vody na lidské zdraví

Kokosová voda obsahuje mnoho účinných látek – např. kvalitní sacharidy, vitamín C anebo různé minerály (mangan, hořčík, draslík či vápník). Díky tomu má zajímavé antioxidační vlastnosti. To znamená, že tělu pomáhá neutralizovat aktivitu volných radikálů. Dále dovede snižovat hladinu glukózy v krvi a pomáhá snižovat i krevní tlak (tzv. hypertenze). Navíc se jedná o účinnou prevenci kardiovaskulárních chorob a kladně působí také při detoxikaci organismu.

Kokosovou vodu by měli mít v „merku“ také fyzicky aktivní lidé. Někdy je dokonce označována za prapůvodní sportovní nápoj. V tradičních kulturách byla totiž pro své vlastnosti využívána odedávna. Díky vysokému obsahu elektrolytů jde o výtečný nápoj při velké námaze, neboť tělo je používá pro svalové kontrakce a k výrobě energie. A navíc pomáhá udržovat tělo hydratované, což je další vynikající vlastnost při sportu či náročné práci, a to především v teplých obdobích.

Při nákupu kokosové vody postupujte obezřetně

Kokosová voda disponuje mnoha výše uvedenými vlastnostmi, které z ní dělají výtečnou alternativu k slazeným limonádám či umělým iontový nápojům. Záleží však samozřejmě na tom, v jaké formě si ji pořídíte. Mnohé nabízené produkty totiž obsahují přidaný cukr, což její blahodárný vliv poněkud problematizuje. V některých je navíc přidána obyčejná voda a někde dokonce i „éčka“. Při nákupu se tedy soustřeďte na složení, nebo si ještě lépe pořiďte mladý kokosový ořech čerstvý.

Mohlo by vás zajímat: pokud kokosovou vodu a bílou dřeň z kokosu rozmixujete, získáte mastnou tekutinu, jež je nazývána kokosové mléko. To se často používá v orientální kuchyni (zejména thajské). Díky tomu, že jde o zdravý tuk, se vlastně jedná o vhodnou alternativu k běžně používanému kravskému mléku.

Jak využít kokosovou vodu v kuchyni?

Kokosová voda má chuť sladkou, a zcela bez překvapení i výrazně kokosovou. Díky tomu ji v podstatě můžete pít jen tak a pochutnáte si. Navíc uděláte i něco pro své celkové zdraví. Její uplatnění je ovšem daleko širší. Jedná se kupříkladu o výtečnou ingredienci do rozličných smoothies, kde může bez problémů nahradit obyčejnou vodu. Kokosovou vodu lze přidat rovněž do různých sladkých kaší či dezertů, případně do polévek nebo omáček.

Recept na zelené smoothie: v mixéru smícháte půlku velké okurky, 2 hrsti špenátu, 2 namočené datle, 2 lžíce máty, šťávu z půlky limetky a půl šálku kokosové vody. Pak už stačí jen rozmixovat.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 2
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*