Ostružiník maliník (maliny) – zdroj zdraví pro muže i pro ženy

Plody maliníku jsou bohaté na antioxidanty, takže pomáhají s volnými radikály. Zároveň mohou pomoci při horečnatých chorobách, neboť podporují pocení a dokážou srazit vysoké teploty.

Výskyt: maliník roste v podstatě ve všech oblastech mírného pásma Evropy a Asie. Dnes se ale pěstuje i jinde, a to např. v Severní Americe.

Popis a účinné látky: tento opadavý keř z čeledi růžovitých může dorůstat do výšky až 2 metrů. Listy má střídavé a lichozpeřené. Maliník kvete od května do července a jeho květy jsou bílé barvy. Plody se nazývají maliny a tvoří je drobné kuličky, konkrétně červené peckovice. Ty obsahují velké množství vitamínu C, ale také další vitamíny (A, B či E), minerální látky (železo, draslík, hořčík, zinek atd.), třísloviny nebo flavonoidy.

Užitečné části: využívány jsou především plody, zároveň ale také listy.

Léčivé účinky malin a listů maliníku

Plody maliníku jsou bohaté na antioxidanty, takže pomáhají s volnými radikály. Zároveň mohou pomoci při horečnatých chorobách, neboť podporují pocení a dokážou srazit vysoké teploty. Velmi dobře nám ovšem mohou pomoci i u zánětlivých onemocněních jako např. při zánětu průdušek. Doporučovány bývají rovněž pro zvýšení obranyschopnosti organismu i jako prevence proti různým civilizačním chorobám. Pánové je pak mohou zkusit na zlepšení sexuálních funkcí.

Listy maliníku naopak pomohou především ženám. Tak například mají velmi pozitivní vliv při potížích spojených s obdobím menstruace. Dále působí kladně na hormonální hladinu, plodnost, mohou usnadnit porod a po něm navíc příznivě zapůsobit na stažení dělohy. Čaj z listů maliníku je ovšem vhodný pro obě pohlaví, neboť může mírně pomoci s redukcí tělesné hmotnosti, a to i díky podpoře trávení a působení proti trávícím potížím. Navíc má diuretické neboli močopudné účinky.

Využití plodů a listů maliníku v kuchyni

Maliny u nás dlouhodobě patří mezi velmi rozšířené ovoce, které by se samozřejmě mělo ideálně konzumovat čerstvé. Vynikající je také domácí malinová šťáva bez chemických příměsí. Ta nejenže chutná dětem i dospělým, ale je rovněž velmi zdravá. Z malin jsou vyráběny také jogurty, zmrzliny či pudinky. Co se týče listů, výše jsme již zmínili čaj, který můžete pít třikrát denně. K jeho přípravě lze využít čerstvé či sušené listy, teplota při sušení by ovšem neměla přesahovat 45 °C.

Recept na čaj z maliníkových listů: zhruba dvě lžičky listů maliníku zalijete čtvrt litrem vroucí vody a necháte cca 10 minut luhovat.

Pěstování ostružiníku maliníku

Ve volné přírodě si lze maliny natrhat v lesích, na mýtinách či slunných stráních. Ostružiník maliník je ale také běžně pěstovaným keřem na zahradách. Těmto odrůdám vyhovují především slunná stanoviště, potřebují však dostatek váhy. Půda by na druhou stranu neměla být přemokřená a její pH by mělo ideálně být v rozmezí 5,6 až 6,5. Maliník má rád kvalitní kompost a občas jej můžete i přihnojit. Neměli byste ovšem používat hnojiva s chlórem, která mu nedělají dobře.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*