Hlíva máčková: zdravá „královská houba“ s atypickou chutí

Latinský název: Pleurotus eryngii

Hlíva máčková (zdroj: Samphotostock.cz)

Hlíva máčková u nás patří mezi méně známé druhy hlív. Jenže už to, že se jí říká „královská houba“, říká, že se jedná o velmi zajímavou kuchyňskou ingredienci.

Výskyt: hlíva máčková roste na východě Evropy, přičemž poměrně vzácně se vyskytuje i u nás. Bez větších problémů ji lze však nalézt také v Asii anebo v severní Africe.

Popis a účinné látky: tato houba z čeledi hlívovitých má plodnice, jejichž klobouk měří v průměru zhruba 3 až 12 cm a silný třeň je dlouhý cca 3 až 10 cm. Hlíva máčková má v dospělosti nálevkovitý tvar a tenké a šedé lamely. Roste přitom buď jednotlivě, anebo v menších trsech. Co se týče účinných látek, musíme jmenovat vitamíny (B, D, C nebo K), minerály (železo, zinek či měď), vlákninu, proteiny a mastné kyseliny.

Užitečné části: používána je celá plodnice.

Léčivé účinky hlívy máčkové

Hlíva máčková, která se nazývá rovněž „královskou houba“, má stejně jako další zástupkyně tohoto druhu řadu příznivých účinků na lidské zdraví. Kladný vliv má na obranyschopnost organismu, stejně jako na trávení, když např. podporuje peristaltiku střev. Pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární soustavu, neboť příznivě ovlivňuje krevní tlak a snižovat může i hladinu cholesterolu v krvi.

Hlíva máčkova navíc dokáže přispět ke snižování hladiny krevního cukru, takže bývá doporučována i diabetikům. Zároveň se podílí na detoxikaci organismu, tudíž může pomoci tělu zbavovat se toxinů. Kromě toho pozitivně působí na buněčnou regeneraci, kladný vliv má na játra a ledviny a v neposlední řadě přispívá i k léčbě zánětů, případně kožních a kloubních onemocnění.

Hlíva máčková v kuchyni

Hlíva máčková připomíná chutí lesní houby, čímž se liší třeba od známější hlívy ústřičné. Díky lahodné chuti ostatně získala i již zmíněné přízvisko „královská houba“. V kuchyni můžete využít klobouky, a to ke smažení či obalování, hodí se také do polévek, omáček i gulášů a uplatnění nachází rovněž při grilování. Navíc mají jemnou dužinu, takže na rozdíl od ostatních druhů hlív je v kuchyni možné bez problémů použít i třeň.

Jak grilovat hlívou královskou? Nejprve si vytvořte marinádu, kterou bude tvořit olivový olej, suché víno a vinný ocet. Množství použijte dle chuti. Následně ještě marinádu dochuťte petrželí, bazalkou, solí a pepřem. Poté jí zalijte klobouky hlívy a nechte je cca hodinu naložené. Pak už je jen upravte na grilu, případně ještě dochuťte a můžete podávat v podstatě stejně jako grilované maso.

Pěstování hlívy máčkové

Jak už jsme zmínili výše, hlíva máčková u nás roste spíše výjimečně. Na druhou stranu ji seženete v některých obchodech a můžete si ji také vypěstovat, protože to není nic složitého. Optimální jsou slamnaté nebo pilinové substráty, ale dařit se jí bude i na drcených kukuřičných vřetenech. Houby se přitom pěstují na méně osvětlených místech a ke svému růstu potřebují i vysokou vlhkost.

Mohlo by vás zajímat: mezi další chutné a zdravé houby patří shiitake či housenice čínská, která je dokonce v oblasti svého původu považována za všelék. Taková reishi pak dokonce bývá nazývána „houbou nesmrtelnosti“, protože má velmi zajímavé účinky na lidské zdraví.

Sdílet příspěvek:

Vitamín D se podílí na zdraví kosterní soustavy

Vitamíny a minerály
08/12/2019 Petr Sivok 0
Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, náleží tedy do stejné skupiny jako „áčko“, „éčko“ a „káčko“, jež jsou všechny důležité pro lidské zdraví. Vitamín D, který se ještě dále dělí na D2 (ergokalciferol) [...]

Z čeho uplést pomlázku? Máme několik možností

Rady, tipy a novinky
08/04/2020 Petr Sivok 0
Velikonoční týden je v plném proudu. K oblíbeným svátkům jara se váže řada tradic, z nichž k těm nejrozšířenějším patří výroba pomlázky. Nejčastěji se k pletení používají vrbové proutky. Z jakého druhu vrby lze získat ty správné a čím se dají [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*