Černucha setá: zdroj zdravých semen zvaných „černý kmín“

Latinský název: Nigella sativa

Semena a olej z černuchy seté (zdroj: samphotostock.cz)

Černý kmín je koření, které u nás není příliš známé. Pokrmům ovšem dodá zajímavou chuť a navíc může působit kladně na naše zdraví.

Výskyt: černucha setá rostla původně v jihozápadní Asii, což ovšem není jisté. Dnes je v každém případě tato rostlina široce rozšířená i v dalších částech Asie, stejně jako v Africe nebo Evropě.

Popis a účinné látky: černucha setá je jednoletá bylinka z čeledi pryskyřníkovitých, která dorůstá do maximální výšky 30 cm. Disponuje přímou a chlupatou lodyhou a střídavým listy. Květy mají světle modrou barvu, jsou nicméně zeleně žilkované. Plodem je hnědá tobolka, jež obsahuje tmavě hnědá anebo černá semena nazývaná „černý kmín“. Ten obsahuje mnoho účinných látek jako např. bílkoviny, tuky a sacharidy, dále vitamíny (A, B nebo C), minerály (vápník, draslík, železo, zinek či selen), nenasycené mastné kyseliny, triterpeny, alkaloidy, saponiny nebo kumariny.

Užitečné části: využívána jsou především semena.

Léčivé účinky černého kmínu

Černý kmín je pro své příznivé účinky na lidské zdraví používán tisíce let (např. už ve starověkém Egyptě). Toto koření podporuje normální trávení a navíc chuť k jídlu. Přesto jej lze vyzkoušet i při redukčních dietách, neboť má mimo jiné kladný vliv na metabolismus. Zároveň se může podílet na detoxikaci organismu, zlepšuje činnost mozku a je řazeno mezi adaptogeny (zvyšuje odolnost).

Černý kmín může působit rovněž antibakteriálně, antisepticky, antioxidačně a protizánětlivě a známý je i pro své diuretické účinky (působí močopudně). Bývá dáván do souvislosti i s pozitivním vlivem na kardiovaskulární soustavu, když pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu krevního cukru. Ovšem pozor! Někdy nebývá doporučováno černý kmín používat dlouhodobě a podle některých názorů by se mu měly vyhnout těhotné a kojící ženy.

Černý kmín v kuchyni

Semena černuchy seté jsou jako koření hojně využívána především v Indii a v arabském světě. Mají příjemnou vůni a lehce pálivou chuť, takže jsou využívána podobně jako černý pepř. Uplatnění nacházejí v polévkách, omáčkách nebo salátech, ale také při přípravě chleba a dalšího pečiva a přidávají se rovněž do sterilované zeleniny. Velmi populární je rovněž olej z černého kmínu, jenž se používá za studena, především jako doplněk do salátů.

Pokud máte rádi zapékanou zeleninu, můžete do pekáče přisypat i černuchu setou. Při prvním použití to ovšem s jejím množstvím nepřehánějte. Jestliže vám zachutná, následně při dalších pokusech můžete její množství upravit. Doplňme, že černý kmín má nezastupitelné místo v některých typických orientálních pokrmech, mezi které patří kupříkladu indický domácí chléb nán, kokosové kari nebo turecké sladké pečivo acma.

Černucha setá a pěstování

Černucha setá bývá někdy pěstována jako okrasná rostlina, především ale jako zdroj zdraví prospěšných semen. Pěstuje se přitom právě ze semen, která jsou vysévána v průběhu jarních měsíců. Bylince se přitom daří i v našich podmínkách a dokonce v ČR vzácně zplaňuje. Černuše vyhovují slunná a sušší stanoviště a půda s pH mezi 6 a 8. Pokud si ji vypěstujete, zralá semena získáte zhruba za pět měsíců.

Upozorňujeme: do čeledi pryskyřníkovitých patří i další zajímavé bylinky. Zmínit můžeme např. jaterník podléšku, což je rostlinka, která může pomoci játrům i žlučníku.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*