Tradiční asijský pokrm z tenkého těsta, který určitě znáte z dovolených v Turecku

Baklava tradiční sladký pokrm v Turecku
Baklava

Baklava je tradiční sladký pokrm z Asie, který tvoří tenké těsto, různé druhy ořechů (používány jsou především vlašské) a cukernatý sirup. Hledáte-li tedy tip na nový dezert, nechte se inspirovat.

Historie baklavy

Existuje mnoho teorií, odkud že to vlastně baklava pochází. Některé kladou původ tohoto sladkého zákusku do starověké Asýrie, anebo do Byzantské říše. Nejpravděpodobnější se zdá ale teorie, že baklava pochází ze Střední Asie, kde si ji připravovali Turkotataři. S expanzí se pak také šířil i jejich oblíbený pokrm. A do jaké doby můžeme její vznik datovat? Podle všeho se zdá, že neexistovala před vznikem Osmanské říše (1299–1922). V každém případě bývá upozorňováno, že baklava tak, jak ji známe dnes, pochází z paláce Topkapi, jenž se nachází v Istanbulu a více než 400 let sloužil jako rezidence osmanským sultánům.

Kde baklavu ochutnat?

Baklava patří mezi pokrmy, o kterých již mnoho lidí slyšelo, přesto si je nedokážou úplně přesně zařadit. Jedná se o velmi sladký pokrm, takže si ji oblíbí především milovníci takových pochoutek. Ochutnat ji samozřejmě můžete na dovolené v Turecku, kde patří vedle helvy k nejoblíbenějším sladkostem. Dát si ji ovšem lze také na Balkáně, tzn. třeba v Řecku, kde je mj. populární varianta s pistáciemi (stejně jako třeba v Afghánistánu). U nás si ji potom můžete pořídit např. v e-shopu, který se specializuje právě na řecké produkty, totiž Triaelia.cz, kde naleznete baklavu hned v několika variantách.

Jak si baklavu připravit doma?

Na mírném ohni necháte rozpustit 350 g cukru, 6 lžic medu a 1 lžíci citronové šťávy, a to v 350 ml vody. Následně oheň zesílíte a vaříte do zhoustnutí. Pak dáte zchladit a máte hotový sirup. Nyní předehřejete troubu na 180 °C, máslem vymažete formu (ideálně 30×20 cm) a rozdělíte na tři části listové těsto. Z těch vyválíte pláty. Spodní i prostřední poté pokryjete vlašskými ořechy, cukrem a skořicí. Vrchní plát potřete máslem a pečete 30 cm. Následně ještě zvýšíte teplotu a pečte další zhruba čtvrt hodinu. Po vyndání z trouby už jen polijete sirupem a dáte vychladnout.

Baklava a zdraví

Baklava patří mezi velmi sladká a zároveň tučná jídla, což evokuje, že nepatří mezi nejzdravější pokrmy. Srovnáme-li ji ovšem s některými dalšími sladkostmi, přeci jen z toho nevychází špatně. Navíc záleží i na použitých ingrediencích, z nichž je v baklavě problematický především cukr. Pokud si ji budete připravovat doma, použijte třtinový cukr, anebo zkuste javorový či agávový sirup. Baklava pak obsahuje i lepek, což lze nicméně vyřešit tím, že si pořídíte bezlepkové listové těsto.

Zajímavosti o baklavě

  • Etymologie slova „baklava“ není úplně jistá. Zajímavý je např. názor, že tento název pochází z tureckého bak („vypadá jako“) a z názvu tradičního arménského chleba lavaš. Tedy „vypadá jako lavaš“?
  • Jednou z oblastí, která si dělá nárok na původní domovinu baklavy, je Gazientaspor. Zde se dnes vyrábí Antep Baklava, což je mimochodem vůbec první turecký produkt, jenž byl registrován v EU.
  • Největší oblíbenosti získala baklava v Turecku v století. Osmanský sultán jí dokonce během ramadánu odměňoval příslušníky elitní pěchoty, tzv. janičáře.
  • Baklava je dnes oblíbená na mnoha místech světa. Největší popularity ovšem stále dosahuje v arabském světě a u turkotatarských národů.
  • Baklava opravdu patří mezi velmi sladká jídla. Máte-li tedy neodolatelnou chuť na sladké, na její zahnání vám bohatě postačí i malý kousek.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*