Cantaloupe aneb ananasový meloun: zdravé jarní osvěžení

Latinský název: Cucumis melo var. cantalupensis

Meloun cantaloupe aneb ananasový meloun (zdroj: samphotostock.cz)

Ananasový meloun je často řazen mezi tzv. superpotraviny, neboť přináší mnohé blahodárné účinky pro lidské zdraví.

Výskyt: tato odrůda melounu pochází z Asie, ale postupem času se rozšířila i do dalších oblastí světa.

Popis a účinné látky: cantaloupe neboli ananasový meloun je odrůdou melounu cukrového, patří tedy do čeledi tykvovitých. Někdy je přitom řazen mezi ovoce, jindy mezi zeleninu. V každém případě disponuje kulatými plody, které mohou vážit až 5 kg. Slupka má především šedozelenou barvu a dužina je sytě oranžová. Obsahuje přitom semínka obalená oranžovou slizovitou hmotou. Z účinných látek jmenujme vitamíny (A, B nebo C), minerály (především draslík), vlákninu anebo polyfenolické antioxidanty.

Užitečné části: konzumuje se oranžová dužina.

Léčivé účinky ananasového melounu  

Na prvním místě musíme zmínit kladný vliv na kardiovaskulární systém, když uvolňuje krevní cévy a snižuje krevní tlak či hladinu cholesterolu. Dále je doporučován ke konzumaci pro zvýšení imunity, neboť stimuluje tvorbu bílých krvinek. Díky přítomnosti velkého množství draslíku navíc snižuje stres a úzkost.

Melou cantaloupe působí rovněž protizánětlivě. Vysoký obsah vlákniny má také pozitivní vliv na trávicí soustavu, neboť zlepšuje průchodnost střev a zabraňuje zácpě. Podle některých studií tato potravina působí kladně při rakovině i cukrovce (zlepšuje metabolismus inzulinu). Využít ji lze ovšem také zevně. Vzhledem k tomu, že má dobrý vliv na kožní buňky, zlepšuje stav pokožky.

Meloun cantaloupe v kuchyni

Meloun cantaloupe má sladkou chuť, které se podobá ananasu. Nejčastěji se konzumuje čerstvý, přičemž doporučován bývá vychlazený. Nejprve je ale vhodné odstranit semínka. Přidat jej můžete také do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů, koktejlů anebo smoothies. Hodí se i do studených polévek a krémů, ale také k masným jídlům. Zajímavou ingrediencí může být i pro ty, kteří si zamilovali grilování, protože tvoří chuťově zajímavou složku dipů či marinád.

Pěstování ananasového melounu

Ananasový meloun pochází z tropických a subtropických oblastí, což má samozřejmě vliv na jeho nároky. Pěstovat semena lze ale začít už v lednu, přičemž nejlépe klíčí při teplotách nad 20 °C. Doba klíčení přitom činí 10 až 20 dní. Přesadit byste jej měli v dubnu či květnu, protože v této době už obvykle panují vyhovující podmínky. Potřebuje totiž dostatek tepla a světla. Potrpí si také na lehkou a kyprou půdu, která bude disponovat dostatkem živin.

Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*