Bedrník anýz: koření s mnoha pozitivními účinky

Latinský názov: Pimpinella anisum L.

Semena anýzu bedrníku
Semena anýzu

Anýz je sice koření, ale má také velmi zajímavé léčivé účinky. Pozitivně navíc působí na různé neduhy, takže byste si jej měli vypěstovat či pořídit.

Výskyt: původní domovinou bedrníku anýzu byla oblast Středozemí, a to včetně Malé Asie. Jedná se přitom o jedno z nejdéle používaných koření, neboť se v Egyptě používal už nejméně před 3 500 lety. Dnes je rovněž pěstován zejména ve středomořské oblasti, ale pěstuje se také v Indii či Mexiku. V teplejších oblastech se zároveň pěstuje i na našem území.

Popis a účinné látky: anýz je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, která dorůstá do výšky 60 cm a má mírně rýhovanou lodyhu. Spodní jednoduché listy jsou srdčité a zubaté, prostřední zpeřené a horní trojčetně přenosečné. Rostlina kvete od května do června a její květy mají bílou barvu. Plodem je dvounažka. Právě plody obsahují silice, kumariny, flavonoidy, cukry, tuky, bílkoviny a další účinné látky.

Užitečné části: používá se především plod.

Léčivé účinky anýzu

Anýz je sice koření, ale ne ledajaké koření. Má totiž velmi zajímavé léčivé účinky. Tak například umí efektivně tlumit bolesti, křeče a migrény. Pozitivně působí i na trávicí ústrojí, neboť posiluje žaludek, podporuje chuť k jídlu, zvyšuje vylučování trávících enzymů, odstraňuje žaludeční křeče a nevolnosti. Navíc zabraňuje nadýmání a zvyšuje tvorbu žluče. Kladný vliv má rovněž na střeva, protože dokáže odstraňovat hnilobné procesy a doporučován je při střevní chřipce a kataru. Využíván je také při onemocnění očí a uplatnění nachází i v přírodní kosmetice.

Bedrník anýz je výtečným prostředkem ke snadnějšímu vykašlávání a celkově podporuje funkce dýchací soustavy. Proto je doporučován i lidem s onemocněním průdušek nebo astmatem, ale také těm, kteří chtějí skoncovat s kouřením. Nutno doplnit, že anýz je vhodný i pro děti, a to nejen při výše zmíněné plynatosti, ale také při průjmech. Kromě toho jej mohou užívat rovněž kojící ženy, neboť podporuje tvorbu mateřského mléka. V něm se navíc přenáší jeho pozitivní účinky.

Mohlo by vás zajímat:bedrník anýz se používá ve farmaceutickém průmyslu i poněkud specifickým způsobem. S jeho pomocí, respektive s pomocí anýzových silic je totiž upravována nepříjemná chuť mnoha léčiv.

Kuchyňské využití bedrníku anýzu

Anýz má sladce kořeněnou chuť připomínající lékořici, pro kterou se již drahně let používá jako koření. Oblíbený je přitom např. v čínské či indické kuchyni, nicméně uplatnění nachází i u nás. Využíván je např. k dochucení pikantních omáček, různých druhů ryb a masa (hovězího, vepřového nebo kuřecího), stejně jako sladkých jídel (koláčů, sušenek, cukrovinek) či ovocných kompotů. V některých oblastech se navíc běžně přidává i do chleba, případně se používá při nakládání zelí, řepy nebo okurek. Kromě plodů lze navíc využít i listy, a to např. do zeleninových salátů.

Toto koření se používá rovněž při výrobě alkoholických nápojů. Jde kupříkladu o součást slavného řeckého Ouza nebo francouzského Pastisu. Uplatnění ovšem nachází i při přípravě zdravých čajů. Připravit si např. můžete čaj pro kojící maminky, když smícháte anýz, jestřabiny a fenyklová semena (všeho jednu lžičku). Pak zalijete zhruba 3 dl vroucí vody, necháte cca 10 louhovat, přecedíte a máte hotovo. Uplatnění anýzu je tedy opravdu široké. Při jeho skladování vám ale doporučujeme místa, kde na něj nebudou příliš působit sluneční paprsky, neboť v opačném případě zvětrá a zhnědne.

Bedrník anýz a pěstování

Pěstování anýzu není nijak složité. Můžete jej přitom zasadit jak na záhonech, tak v květinářích umístěných na okenních parapetech. Semena byste měli optimálně vysít v březnu či dubnu, a to na slunné stanoviště, které mu bude nejvíce vyhovovat. Co se týče půdy, ta by měla být ideálně lehčí, tedy písčitohlinitá. Ačkoli není tato bylinka na živiny náročná, potřebuje dostatek vápníku. V průběhu horkých letních měsíců byste ji měli také zalévat odstátou vodou a záhony je vhodné udržovat nakypřené, přičemž je nutné zbavovat se plevele.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*