
I když je libeček lékařský znám především jako koření (viz níže), nezanedbatelné jsou i jeho účinky na zdraví člověka. Tak například působí močopudně a doporučován je i v případě potíží s ledvinovými a žlučovými kameny, jakož i při infekcích močových cest, ale postupně ….
Výskyt: libeček lékařský pochází z oblasti Přední Asie, ale naprosto běžně se pěstuje také v Evropě, a to včetně České republiky.
Popis a účinné látky: tato vysoká rostlina z čeledi miříkovitých může dorůstat do výšky až dvou metrů. Její lodyha je přímá a dutá, listy jsou velké a střídavé. Připomínají přitom listy celeru. Květenstvím je okolík, květy jsou oboupohlavní, paprsčité a jejich barva bývá žlutozlatá či zelená. Plodem je dvounažka. Libeček kvete především v období července a srpna. Mezi účinnými látka je nutné jmenovat vitamíny, enzymy, organické kyseliny či silici terpineol.
Užitečné části: v kuchyni a lidové medicíně se používají takřka všechny části.
Léčivé účinky libečku lékařského
I když je libeček lékařský znám především jako koření (viz níže), nezanedbatelné jsou i jeho účinky na zdraví člověka. Tak například působí močopudně a doporučován je i v případě potíží s ledvinovými a žlučovými kameny, jakož i při infekcích močových cest. Zároveň dokáže potlačovat nadýmání, má kladný vliv na vylučování trávících šťáv i nechutenství a celkově zlepšuje trávení. V kuchyni by vám tedy neměl v žádném případě chybět, zvláště, když má i další pozitivní účinky.
Libeček lékařský můžete použít, pokud chcete pročistit svůj organismus, neboť tímto způsobem se lze účinně zbavit mnoha usazených toxických látek. Doporučován je i při katarech dýchacích cest a především kořen také při potížích s revmatem, artrózou či dnou. Právě kořen občas bývá přidáván i do koupelí, protože při zevním použití dokáže pomoci hojit různá poranění a některá kožní onemocnění (hlavně plísňová). Libeček by však určitě neměli používat lidé s chorobami ledvin a těhotné a kojící ženy.
Libeček jako aromatické koření
Listy libečku jsou používány v mnoha domácnostech jako aromatické koření, a to do polévek i omáček. Hodí se ovšem rovněž k dochucení různých salátů anebo zeleniny. V kuchyni ovšem mohou nalézt uplatnění všechny části této rostliny (čerstvé i sušené). Tak například plody jsou využívány k dochucení nakládané zeleniny, zatímco oddenek je možné kandovat. Jestliže tedy ještě libeček lékařský doma nepoužíváte, možná nastal nejvyšší čas na změnu. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro své zdraví.
Video:
Fotogalerie:
Co škodí libečku. již 2x my zašel z ničeho nic,uhnily kořeny.
vždyt je to plevel, možná suší místo??? olga
Je výborný v bramboráku,teď jsem ho měl.Vsem doporučuji.