Baobab (i olej) vám pomůže s mnoha neduhy

Latinský název: Adansonia

Baobab les v Senegalu
Baobab les

Vzhledem k opravdu vysokému obsahu antioxidantů baobab přispívá k efektivnímu boji proti volným radikálům, čímž pomáhá zpomalit proces stárnutí. Zmínit pak musíme rovněž jeho pozitivní působení na pokožku, vše ale popořádku…

Výskyt: baobab je rod stromů, které se vyskytují v poměrně vzdálených oblastech. Rostou totiž v Africe a na Madagaskaru, ale také v Austrálii.

Popis a účinné látky: jedná se o opadavé stromy z čeledi slézovitých, které mohou dorůstat až do výšky 30 metrů. Zajímavý je však především jejich vzhled. Oproti koruně totiž mají výrazně mohutný kmen. Listy jsou střídavé a dlanitě složené, květy velké, přičemž se otevírají se za soumraku. Plody mají vejčitý až válcovitý tvar. Mezi nejvýznamnějšími účinnými látkami musíme jmenovat vitamíny, a to především vitamín C, dále vlákninu, aminokyseliny, pektin, případně minerální látky jako draslík, vápní, hořčí a fosfor.

Užitečné části: používán je především plod.

Baobab a jeho léčivé účinky

Ze všech druhů baobabů je z hlediska léčivých účinků využíván zejména baobab prstnatý (Adansonia digitata), který roste v tropických oblastech Afriky. Jeho plody totiž mají pozitivní vliv na trávící soustavu, takže se významně podílí na kvalitním zažívání. Dále pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu, působí tedy preventivně i proti kardiovaskulárním chorobám. K tomu ostatně přispívají také dalšími účinky – pomáhají totiž udržovat správný krevní tlak, stejně jako hladinu cukru v krvi.

Strom Baobab
2500 let starý strom Baobab

Vzhledem k opravdu vysokému obsahu antioxidantů baobab přispívá k efektivnímu boji proti volným radikálům, čímž pomáhá zpomalit proces stárnutí. Zmínit pak musíme rovněž jeho pozitivní působení na pokožku, když je např. výborný je proti vráskám, a obranyschopnost organismu. Navíc se jedná o vynikající produkt pro sportovce, neboť tělu dokáže dodat energii a navíc se podílí na jeho regeneraci. Ve své domovině bývá baobab prstnatý využíván i při vysokých teplotách a výborně účinkuje také v případech úplavice.

V jaké formě lze baobab zakoupit?

V České republice seženete baobab v prášku, který by měl být optimálně ze syrového plodu, aby neztratil nic ze svých výtečných vlastností. Pokud jej tedy budete shánět, zaměřte se právě na tuto okolnost. Jak s tímto práškem následně naložit? Možností máte celou řadu. Můžete jej kupříkladu rozmíchat do některých nápojů, tedy např. do džusu či smoothie. Zároveň jej ovšem lze přimíchat do různých pokrmů, ať už se jedná o moučníky, marmelády anebo pudinky.

Baobab olej

V ČR je poměrně žádaný Baobab olej je vynikající hydratační přípravek a je ideální pro řadu kosmetických aplikací. Je to jeden z mála olejů, který se přidává v surovém stavu v kosmetických výrobcích. Baobab olej je jedním z nejvýznamnějších olejů importovaných z Afriky.

Chtěli byste baobab pěstovat? Žádný problém!

Ačkoli jsme psali, že baobab může dorůstat do výšky 30 metrů a roste v teplých oblastech, jeho semena seženete běžně i u nás. Z nich ho lze poměrně snadno vypěstovat jako pokojovou rostlinu. Ideálně před vysetím narušte slupku semen (např. pilníkem) a poté umístěte do substrátu, a to do hloubky zhruba 1 cm. Teplota by přitom měla být okolo 25 °C. Doplňme, že klíčení i růst semenáčků jsou velmi rychlé, což by vás tedy nemělo překvapit.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Baobab
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*