Maqui berry obsahují 10× více antioxidantů než borůvky. Může zpomalovat proces stárnutí

Latinský název: Aristotelia chilensis

Prášek z maqui berry (zdroj: samphotostock.cz)

Maqui berry je označení pro strom i jeho plody, které jsou v současné době považovány za vůbec nejsilnější antioxidačně působící ovoce.

Výskyt: maqui berry neboli Chilean wineberry je rostlina, která pochází z Jižní Ameriky. Zde roste především v deštných pralesech Chile a přilehlých oblastech jižní Argentiny.

Popis a účinné látky: Aristotelia chilensis je stálezelený strom z čeledi mastnoplodovitých, který patří k menším dřevinám, neboť dorůstá do výšky maximálně 5 metrů. Má hladkou kůru a tenké větve, na kterých rostou jednoduché a oválně kopinaté listy se zoubkovanými okraji. Na konci jara se objevují bílé květy a později i jedlé ovoce, tedy malé fialově-černé bobule, které obsahují vitamíny (B a C), minerály (draslík, hořčík, železo či zinek), sacharidy včetně vlákniny, aminokyseliny, bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, polyfenolická barviva, kumariny, triterpeny či flavonoidy.

Užitečné části: využívány jsou právě bobule.

Léčivé účinky maqui berry

Jihoameričtí Indiáni používají plody maqui odedávna. Bývají přitom dávány do souvislosti s jejich dlouhověkostí. Západní věda navíc potvrdila, že toto ovoce obsahuje obrovské množství antioxidantů, kterých je cca 10× více, než mají borůvky, což je zřejmě nejúčinnější antioxidant přirozeně se vyskytující i u nás. Toto ovoce tedy velmi efektivně účinkuje proti činnosti volných radikálů v organismu, čímž se může významně podílet na zpomalení procesu stárnutí.  

Plody maqui také zlepšují vitalitu, když organismu dodávají sílu a energii, a známé jsou i tím, že dokážou tlumit pocity hladu. Proto jsou často doporučovány i těm, kteří usilují o shození nadbytečných kilogramů. Někdy je také uváděno, že zlepšují funkci metabolismu, což je rovněž důležité při redukčních dietách. Bobule navíc působí protizánětlivě a antibakteriálně, mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu a krevního cukru a zlepšují imunitu.

Maqui berry v kuchyni

Čerstvé plody maqui v České republice s největší pravděpodobností neseženete. Můžete si je však pořídit ve formě kapslí či prášku (bývají sušeny mrazem a rozemlety), který je možné rozmíchat ve vodě, džusu, koktejlu či jogurtu. Navíc ho lze použít jako velmi zdravou ingredienci do smoothie. V některých obchodech navíc pořídíte 100% přírodní šťávu z bobulí maqui, která sice není nejlevnější, ale umožňuje přípravu velmi zdravých nápojů.

Pořídíte-li si prášek z maqui berry, můžete si kupříkladu připravit osvěžující a povzbuzující limonádu. Jednu lžičku tohoto prášku smícháte ve sklenici s 250 ml vody, jedním sáčkem zeleného čaje matcha, dvěma lžičkami třtinového cukru a dvěma kolečky citrónu. Nakonec můžete použít i led. Nápoj je možné dochutit i dalšími ingrediencemi, mezi které patří především máta či meduňka. V obou případech se jedná o velmi zdravé bylinky, které mu dodají účinné látky i zajímavou chuť.

Aristotelia chilensis a pěstování

Jak už jsme zmínili v úvodu, původní domovinou stromu s botanickým názvem Aristotelia chilensis jsou tropické oblasti některých částí jihoamerického kontinentu. Pěstuje se sice i v jiných oblastech světa, nicméně jinde nejsou pro jeho růst příliš vhodné podmínky. Ve středoevropském prostoru lze tedy tento strom vypěstovat jen velmi těžko a nedoporučovali bychom to zkoušet. Budete-li tedy chtít účinky jeho plodů vyzkoušet, jste odkázáni na výše zmíněnou nabídku obchodů.

Sdílet příspěvek:

Ricinový olej: zdroj zdraví a krásy celého těla

Nápoje a oleje
12/01/2024 Petr Sivok 0
Ricinový olej je vyráběn ze semen skočce obecného neboli ricinovníku (Ricinus communis), přičemž obsahuje značné množství mastných kyselin. Jeho uplatnění je tedy opravdu široké. Používá se kupříkladu při výrobě barviv, plastů, vosků či maziv. Na [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*