Vánoce se již pomalu blíží, dáte letos přednost štóle nebo vánočce?

Vánočka vám už o vánocích nepřijde jako nic výjimečného? Pak letos vyzkoušejte německou štólu. Tento moučník je totiž chuťově výtečný a Vánoce s ním budou zase o něco jiné.

Štóla má za sebou dlouhou historii

Zmínky o štóle jsou známy již z první poloviny 14. století. Od počátku se přitom zřejmě jednalo o vánoční pokrm. Ačkoli původní receptura nebyla nijak bohatá na ingredience, v průběhu staletí vznikaly stále nové varianty, které se lišily i podle místa, kde se vyráběly. V současné době je nejznámější drážďanská štóla, jejíž receptura je pevně daná od počátku 20. století. Pekaři v tomto saském městě a okolí sice vycházejí ze základního receptu, nicméně každý používá tradiční rodinnou recepturu. V roce 1991 ovšem vytvořili svaz, a to na podporu ochranné známky Dresdner Christstollen. Pravé výrobky jsou přitom označeny drážďanskou štolovou pečetí.

Pokračování článku o štole na Jímeto.cz…….

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*