Ochutnali jste někdy pastu ze sezamu? Je velmi chutná a také velmi zdravá, třeba na kosti a zuby

Tahini je pasta ze sezamu, která se používá na mnoha místech světa a aktuálně je velkým hitem také na Západě. Výborně totiž chutná a zároveň obsahuje vysoké množství vápníku a některých vitamínů.

Kde hledat původ tahini?

Historie tahini se zřejmě začala psát ve starověku. Často je ostatně spojováno se starověkou Persií. Asi největšího významu však dosáhlo v Izraeli, kde byla sezamová pasta dokonce považována za svaté jídlo. Postupem času se však rozšířila i na mnohá další území. Zatímco v Evropě a v Přední Asii se tahini vyrábí z loupaných semínek, ve východní Asii se používají semínka neloupaná. Pasta se ovšem dostala také do Afriky a v novodobé historii také do dalších částí světa.

Kde můžete tahini ochutnat?

Tahini si šlo na našem území původně zakoupit výhradně v obchodech se zdravou výživou. S rostoucí poptávkou jej nicméně začaly nabízet i obchodní řetězce jako např. Tesco. V současné době si ho lze samozřejmě objednat i jednoduše online z mnoha e-shopů. Sezamovou pastu je možné ochutnat i na dovolené. Tak například v Turecku doporučujeme tahini-pekmez (tahini s tradičnímu tureckým sirupem) a v Řecku třeba v kombinaci s oblíbeným jídlem pita souvlaki.

Tahini má kladný vliv na naše zdraví

Tahini je zdravou potravinou. Sezam totiž obsahuje mnoho účinných látek. Především se jedná o výtečný zdroj snadno vstřebatelného vápníku, který může pomoci sportovcům. Kladně totiž působí na svalové kontrakce. Zároveň pozitivně působí i na kosti a zuby. Sezam navíc obsahuje také další minerální látky (hořčík, železo,draslík nebo zinek) a celou řadu vitamínů (především E a vitamíny ze skupiny B-komplex). I díky tomu pomáhá při detoxikaci jater a hubnutí, podporuje obranyschopnost organismu, působí proti anémii a má příznivý vliv na psychiku, vlasy a pokožku.

Doporučujeme: sezamovou pastu by do svého jídelníčku neměli zařadit pouze sportovci, ale jde o vhodnou potravinu pro vegetariány, vegany a vlastně vůbec pro každého.

Tahini v kuchyně: připravte si hummus, chalvu a další pochoutky

Tahini se chuťově podobá arašídovému máslu. Aby byla pasta co nejzdravější, měla by kromě sezamu obsahovat už jen mořskou sůl. Na druhou stranu existují i varianty zcela bez soli, které lze proto použít ve sladkých i slaných pokrmech. Hodí se tedy do rozličných pomazánek, dresinků, marinád, dipů, zeleninových směsí, moučníků, cukroví anebo pouze jako máslo k namazání na pečivo. Tahini je navíc důležitou ingrediencí pro hummus, chalvu či falafel. Pokud si tedy doma chcete připravit právě tyto stále populárnější pokrmy, sezamová pasta by vám rozhodně neměla chybět.

Zajímavosti o tahini

  • Kromě výše uvedených látek obsahuje tahini také zdravé tuky, zato se v něm nevyskytuje cholesterol. Do svého jídelničku jej tak může zařadit skutečně téměř každý.
  • Na druhou stranu je nutné poznamenat, že se stále častěji vyskytuje alergie na sezam. Ta přitom může skončit i anafylaktickým šokem.
  • Tahini má v klasické podobě hnědou barvu. V palestinské Gaze se ovšem dá ochutnat i červená varianta, jež se připravuje delším pražením a chutná poněkud jinak, intenzivněji.
  • Nejenže si lze u nás tahini pořídit velmi jednoduše, ale k dispozici jsou i některé speciální varianty. Tak například si můžete pořídit sezamovou pastu s pomerančem.
  • Pokud si tahini pořídíte, nelekejte se, bude-li většinu sklenice tvořit usazené tahini a nahoře bude menší vrstva sezamového oleje. Jedná se totiž o zcela běžný jev.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 4
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*