Máme pro vás chutnou a velmi zdravou omáčku na grilované maso

Chimichurri je studená omáčka, jejíž původ je nutné hledat na jihoamerickém kontinentu. Jedná se o vynikající (a zdravou) pochutinu ke grilovanému masu, ale její využití je širší.

Historie omáčky chimichurri

Chimichurri je nejslavnější argentinská omáčka. Co se týče původu, pravděpodobně ji vynalezli místní kovbojové či gaučové (pasáci dobytka v pampách), ačkoli není jisté, kdy k tomu došlo. Každopádně se hovoří se o tom, že chtěli vylepšit chuť masa, které si dělali ve volné přírodě na otevřeném ohni. Původně přitom používali sušené bylinky, jež jsou vhodnější na přepravu. Vzhledem k tomu, že se v Argentině stýkají kuchyně různých kultur, chimichurri existuje v mnoha variantách. Tato omáčka je navíc velmi populární i v sousední Uruguay, kam se také někdy klade její původ.

Kde chimichurri ochutnat?

Chimichurri není v České republice jednoduché sehnat, protože není v našich luzích a hájích příliš známá. Většina Čechů o ní s největší pravděpodobností doposud nikdy neslyšela. V sušené podobě si lze ale jednotlivé suroviny zakoupit ve směsi a navíc si lze tuto omáčku objednat i ve sklenici v některých zahraničních obchodech, které nabízené produkty zasílají i do České republiky. Připravit si ji však pochopitelně můžete rovněž doma.

Příprava omáčky chimichurri

Jak už jsme uvedli výše, omáčka chimichurri existuje ve více variantách. Následující recept přitom představuje asi nejpoužívanější argentinskou verzi. Příprava je každopádně opravdu jednoduchá. Jednotlivé ingredience totiž stačí smíchat v mixéru a rozmixovat, aby vznikla hrubší pasta. Tu ochutíte solí a pepřem a máte hotovo. Jaké tedy budete potřebovat suroviny?

  • 1 svazek petržele
  • 1/2 svazku koriandru
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžíce oregana (ideálně čerstvého)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje (extra panenského)
  • 2 lžíce šťávy z limetky
  • 2 lžíce červeného vinného octa

Chimichurri a zdraví

Jak je asi patrné z výčtu ingrediencí, omáčka chimichurri rozhodně nemůže být nezdravá. Vždyť také obsahuje mnoho účinných látek, takže chuť rozhodně není jediným důvodem, proč byste ji měli vyzkoušet. Jedná se o dobrý zdroj minerálů (vápník, železo), vitamínů (především A a C, ale také E a K) a vlákniny. Tyto látky se přitom nacházejí především v přítomných bylinkách. Navíc česnek je všeobecně známý pro svůj kladný vliv na kardiovaskulární systém a extra panenský olej je zase výtečným zdrojem mononenasycených tuků, čímž může chimichurri pomoci snižovat cholesterol.

Zajímavosti o chimichurri

  • Etymologie slova „chimichurri“ není jasná. Někdy se tvrdí, že název pochází ze jména Jimmy Curry či z věty Give me curry („Podejte mi kari“). Spíše ale pochází z baskického tximitxurri, což je označení pro směs několika věcí. Mnoho Basků se ostatně v 19. století v Argentině usadilo.
  • Pokud si chuť chimichurri nedovede představit, vězte, že chutná především po petrželi a česneku.
  • „Klasické“ verze omáčky chimichurri mají zelenou barvu, nicméně existuje i červená varianta (přidávají se do ní rajčata a červená paprika).
  • Ačkoli je chimichurri primárně určená pro steaky a grilované maso, nachází i další uplatnění. Můžete s ní dochutit zeleninové saláty, polévky, sýrové pokrmy či přílohy (např. rýži nebo bramborovou kaši).
  • Tradicionalisté při přípravě omáčky stále používají pouze sušené, tedy nikoli čerstvé bylinky.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 3
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*