Worcestrovou omáčku zná většina z nás, víte ale, že může pozitivně působit třeba na trávení?

Worcesterová omáčka patří mezi oblíbená tekutá koření (stejně jako třeba „sójovka“). Pokrmům dodává nezaměnitelnou chuť, nicméně v tom se všechny její výhody nevyčerpávají.

Původ Worcesterové omáčky

Má-li „Worcester“ dlouhou historii, není tak úplně jasné, ačkoli se ví, že se omáčka podobného složení vyráběla už ve starověku, a to v Římské říši. Abychom se však něco dozvěděli o její současné podobě, budeme se muset v čase posunout daleko do budoucnosti. První Worcesterové omáčky se totiž začaly vyrábět v roce 1837 a na trh je dodávala britská společnost Lea & Perrins, jež sídlila ve Worcesteru a dnes se jedná o obchodní známku společnosti Kraft Heinz z USA.

Kde Worcesterovou omáčku ochutnat

Worcesterová omáčka není chráněnou známkou, produkuje ji tedy obrovské množství společností. Stále si ale můžete pořídit „Worcester“ se značkou Lea & Perrins, který lze určitě brát jako originál a seženete jej např. v některém z českých eshopů. Tato omáčka má však obecně na našem území dlouhou tradici (do Československa se dováží od roku 1925), takže ji na pultech naleznete prakticky všude – od velkých supermarketů až po většinu menších krámků.

Worcesterová omáčka v kuchyni

Worcesterová omáčka je oblíbené dochucovadlo, které dodává pokrmům mnoho chutí (sladkou, slanou i kyselou). K její přípravě se totiž používá celá řada ingrediencí, a to především ančovičky fermentované v octu. V každém případě lze díky intenzivní a nezaměnitelné chuti Worcesterovou omáčku použít k dochucení velkého množství pokrmů. Toto tekuté koření můžete použít na různé druhy masa včetně ryb, dále do polévek či na saláty. A dokonce je součástí i známého míchaného nápoje Bloody Mary (stejně jako třeba např. tabasco).

Vliv Worcesterové omáčky na zdraví

„Worcester“ existuje v mnoha variantách, které se liší složení. Právě od toho se přitom odvíjí jeho vliv na lidské zdraví. Vždy si tedy přečtěte, co daný výrobek obsahuje. Vždy bude např. lepší, bude-li obsahovat co nejméně jedlé soli. Kvalitní Worcesterová omáčka může v každém případě působit protizánětlivě, kladně působit na trávící soustavu a pozitivní vliv mít i na krevní tlak nebo kosti. V neposlední řadě musíme zmínit i výtečné antioxidační vlastnosti, díky nimž pomáhá tělu zbavovat se volných radikálů.

Zajímavosti o Worcesterové omáčce

  • Původní název této omáčky byl Worcestershire Sauce a označení Worcester Sauce se používalo méně (město Worcester leží v hrabství Worcestershire).
  • „Worcester“ disponuje tmavě hnědou barvou a originální vůní i chutí. Žádnou podobnou kořenící omáčku tedy na trhu nenajdete.
  • Worcesterová omáčka může být zdravá nejen díky tomu, co obsahuje, ale také vzhledem k absenci některých látek. Tradičně se v ní totiž nevyskytují konzervanty, glutamát, umělá barviva nebo lepek.
  • Omáčka není vhodná pouze pro dospělé, ale rovněž pro děti. Obsažená kyselina listová (vitamín B9) je velmi důležitá pro správný vývoj mozku a nervů. Někdy proto bývá doporučována i těhotným ženám.
  • Musíme ovšem doplnit, že s používáním Worcesterové omáčky jsou spojena také určitá rizika. Vyhnout by se ji kupříkladu měli lidé, kteří mají alergii na ryby, respektive na bílkoviny, jež tito živočichové obsahují.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*