Shitake: pramen zdraví z Japonska

Houby Shitake pramen zdraví
Houby Shitake

Shitake má příjemnou chuť a masitou konzistenci, takže se jedná o vynikající náhražku masa. Velmi populární je tedy mezi vegetariány a vegany, a to i díky vysokému obsahu bílkovin. Hodí se ovšem také do tradičních houbových pokrmů, vše ale postupně..

Výskyt: tato houba se česky jmenuje houževnatec jedlý. Daleko známější je ale pod japonským názvem shitake. Již z toho lze usuzovat, že původně pochází z východní Asie, kde se pěstovala již před téměř 2 tisíci lety. Vzhledem k rostoucí oblibě se dnes nicméně pěstuje na mnoha místech světa.

Popis a účinné látky: originální název je vlastně shiitake, což volně přeloženo do češtiny znamená „buková houba“. Roste totiž na stromech šii z čeledi bukovitých. Sama přitom patří do čeledi špičkovitých. Klobouk může dosahovat průměru až 15 cm, jeho barva má různé odstíny hnědé. Podobně pak vypadá i kratší třeň, zatímco dužina disponuje bílou barvou. Houba má také krémové či narůžovělé lupeny. Z účinných látek uveďme vitamín D a vitamíny ze skupiny B, dále minerály jako draslík, zinek či železo, ale také esenciální aminokyseliny a antioxidant L-ergothionin.

Užitečné části: používána je celá plodnice.

Léčivé účinky houby shitake

Shitake má výtečné antioxidační vlastnosti, takže dokáže zpomalit stárnutí a jedná se o účinnou prevenci proti ateroskleróze, tedy kornatění tepen. Díky vlivu na metabolismus tuků její konzumace pomáhá také se snižováním hladiny cholesterolu v krvi a pozitivně působí na krevní tlak. Navíc se podílí i na zlepšení imunity organismu. Chrání tedy před propuknutím mnoha nemocí, a to včetně závažných civilizačních chorob, které sužují současné lidstvo.

Často se dokonce mluví a píše o tom, že shitake dokáže preventivně působit i proti nádorovým onemocněním. Tato původně japonská houba je přitom doporučována i v případě, že už rakovina propukla, neboť umí snižovat negativní účinky chemoterapie a dalších forem léčby. Shitake se navíc  podílí na správném fungování jater a trávící soustavy, a to včetně vylučování. V neposlední řadě dokáže pomoci rovněž s problémy pohybového aparátu, tedy např. při revmatismu.

Shitake si lze připravit na mnoho způsobů

Shitake má příjemnou chuť a masitou konzistenci, takže se jedná o vynikající náhražku masa. Velmi populární je tedy mezi vegetariány a vegany, a to i díky vysokému obsahu bílkovin. Hodí se ovšem také do tradičních houbových pokrmů. Jinak ji lze využít mnoha způsoby, protože ji můžete dusit, smažit a grilovat, hodí se jako přísada do polévek, omáček, salátů anebo k těstovinám. Vzhledem k tomu, že shitake zasytí, ale netloustne se po ní, lze ji doporučit rovněž při různých dietách.

Recept na rychlou omáčku ze shitake: bude vám stačit zhruba 50 g houby, kterou pokrájíte a následně s olejem či máslem vložíte do misky. V „mikrovlnce“ pak necháte shitake necelých 5 minut změknout. Potom dáte do hrnce, přidáte mouku, 150 ml mléka (klidně i sojového) a pár minut povaříte. Omáčka se hodí jak k masu, tak k sóje.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Houby Shitake
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*