Rakytníkový sirup (recept) – připravte si velmi účinný sirup na posílení imunity

Rakytníkový sirup za tepla
Hotový rakytníkový sirup

Rakytník ještě před několika desítkami let nebyl příliš známou rostlinou, ačkoli je pravdou, že byl díky svým léčivým účinkům pěstován již starověkými Řeky. Nebývalý „boom“ používání této bylinky ovšem nastal především na konci 20. století. Tehdy bylo zjištěno, že je skutečně velmi efektivní v boji s různými chorobami, které sužují lidstvo. Tak například:

  • Podpora imunitního systému. Imunita je nejdůležitější v tom, abychom se vyvarovali různých nemocí a dalších problémů. Právě rakytník posiluje obranyschopnost organismu, a to proti chorobám, infekcím i stresu.
  • Pozitivní vliv na zažívání. Klíčová je také podpora činnosti jater a slinivky, případně tvorby žluči a trávicích enzymů. Zároveň je důležitá i schopnost léčit žaludečních vředy. Doplňme ještě zlepšenou peristaltiku střev a kladné působení při vzniku hemeroidů.
  • Pomoc při léčbě rakoviny. Užívání rakytníku se doporučuje při ozařování rakoviny, přičemž dobře působí především při rakovině zažívací soustavy či děložního čípku. Navíc byly objeveny jeho celkové protinádorové účinky.
  • Mnohé další kladné vlivy. Rakytník je vhodné užívat při průjmech, kožních problémech nebo revmatismu. Pozitivně působí i na činnost plic, reguluje krevní oběh, brání vypadávání vlasů a navíc umí čistit lidský organismus od toxických zplodin.

V tomto receptu se zaměříme na rakytníkový sirup za tepla, tady je postup:

Fáze 1:

Připravíme si 1 kg třtinového cukru, 0,7 l vody, 1 kg omytých bobulek rakytníku a 1 citrón.

Rakytníkový sirup (recept) - připravte si velmi účinný sirup na posílení imunity

Fáze 2:

Svaříme 1 kg třtinového cukru s 0,7 l vody. 1 kg omytých bobulek rakytníku rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme k vychladlému sirupovému základu společně se šťávou z poloviny velkého citronu. Tuto směs necháme v lednici 24 hodin.

Rakytníkový sirup (recept) - připravte si velmi účinný sirup na posílení imunity

Fáze 3:

Potom směs opatrně zahřejeme, přes plátýnko (nebo hustý cedník) přecedíme a přivedeme do 50C. Horkým sirupem pak plníme horké (nahřáté) sklenice, ihned zavíčkujeme a na chvíli otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uchováváme v chladu. Užívá se buď na lžičku jako prevence, nebo si s ním můžete ochutit čaj, nebo jen s vodou.

Sdílet příspěvek:

Javorový sirup: výrazně zdravější sladidlo než cukr

Koření a kuchyně
20/10/2021 Petr Jiránek 0
Nechcete v kuchyni používat pouze rafinovaný cukr? V tom případě si pořiďte javorový sirup, což je výrazně zdravější sladidlo. Lívance, vafle či zmrzlinové poháry s javorovým sirupem jsou známy všem milovníků amerických filmů. Nejedná se přitom o žádnou [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*