Antioxidační vlastnosti má řada látek, mezi které kupříkladu patří některé vitamíny či minerály, ale také flavonoidy, karetonoidy či třísloviny. Souborně se nazývají antioxidanty. A proč se na ně zaměřit? Jak už samotný název napovídá, působí protioxidačně. To znamená, že organismus chrání proti jevu, který se nazývá oxidační stres. Proč je škodlivý? Aktivita volných (kyslíkových) radikálů totiž v organismu může způsobovat různá poškození a podílí se na rychlejším stárnutí či vzniku různých (zejména srdečních) onemocnění. Antioxidační vlastnosti má přitom řada bylin, ovoce či zeleniny, protože mnohdy obsahují výše uvedené látky. Pokud se s nimi chcete seznámit, přečtěte si jednotlivé články níže, v nichž získáte řadu zajímavých informací. Jaké jsou nejlepší přírodní antioxidanty dostupné v České republice? To vše najdete v našich článcích – přírodní antioxidanty jako ženšen a ostatní bylinky přehledně seřazené v této sekci.
Kiwi (aktinidie lahodná): chutné ovoce, které nám může také pomoci
Kiwi patří v ČR mezi známé tropické ovoce. Je totiž nejen chutné, ale díky obsahu mnoha účinných látek může také kladně působit na naše zdraví. Výskyt: kiwi je plodem keře s názvem aktinidie lahodná, jehož […]