Velmi účinný čaj, který vám pomůže při hubnutí nebo na posílení imunity

Oolong: čaj, který prochází speciální úpravou
sběr lístků pro přípravu oolong čaje

Oolong (čti úlong, nikoli ólong) je název pro čaje, které pocházejí z Číny a Tchaj-wanu. K jejich specifikům patří výběr kultivarů a způsob zpracování. Čajové listy nejprve plně dozrají, následně jsou sklizeny a poté dochází k zavadnutí na přímém slunci. Dalšími kroky jsou oxidace, rolování a sušení. Stupněm (částečné) oxidace se oolongy nacházejí mezi černými a zelenými čaji, přičemž bývají  nazývány čaji žlutozelenými či polozelenými dle barvy. Nutno dodat, že se liší rovněž chutí. Dnes se v každém případě oolong nepije pouze na východě Asie, ale oblíbeným se stal i v dalších částech světa.

Léčivé účinky oolongu

Oolong obsahuje mnoho účinných látek. Jedná se o vitamíny (zejména B, C a E, ale také A a K), minerály (zinek, vápník, draslík nebo mangan), polyfenoly a saponiny. Vyskytuje se v něm rovněž kofein a další energii dodávající látky (teofylin a teobromin). Jednotlivé oolongy tak stimulují organismus včetně nervového systému, čímž zvyšují psychickou výkonnost. Navíc působí proti stresu i negativním účinkům volných radikálů, protože mají výborné antioxidační vlastnosti. Dále posilují imunitu a pomáhají s detoxikací organismu.

Pokud budete pít oolong pravidelně, může to mít pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jeho užívání totiž snižuje krevní tlak a chrání srdeční sval. Podílet se zároveň může na zdraví trávící soustavy. Vyzkoušet jej mohou rovněž lidé, jež mají potíže s nadváhou, neboť dokáže zrychlovat metabolismus a zvyšuje spalování tuků. Kladný vliv má rovněž na pokožku a kosti. Opomenout ovšem nesmíme ani jeho protirakovinné účinky, o nichž se v souvislosti s tímto čajem často hovoří.

Doporučujeme: pokud nepijete kávu a oolong chcete využít čistě kvůli dodání energie před fyzickou aktivitou, možná raději vyzkoušejte nápoj yerba maté. Ten je totiž považován za jednu z nejzdravějších forem stimulace vůbec.

Jak oolong správně připravit?

Příprava oolongu není složitá. Na 3 g čaje použijte zhruba 200 ml vody. Tu dejte nejprve uvařit, ale následně nechejte vystydnout, a to na 80 až 95 °C. Louhování nemusí být dlouhé, postačí 2 až 3 minuty. Pokud si přitom zakoupíte kvalitní oolong, můžete jej použít pětkrát. Každým dalším zalitím se navíc chuť čaje nesnižuje. Znalci naopak tvrdí, že nejlepší bývá třetí či čtvrtý nálev. Doplňme, že čajomilci si často oolong připravují tradičním rituálním postupem, který se nazývá Kung Fu Cha, jenž pochází ze 16. století.

Doporučujeme: v České republice se dá sehnat mnoho druhů oolongů. Mezi nejznámější patří Tie Guan Yin (Železná bohyně milosrdenství), Dong Ti Formosa (Zamrzlý vrcholek) a Shui Hsien (Narcis nebo Vodní víla).

Oolong si lze dát i k dobrému jídlu

Oolong samozřejmě nemusíte pít pouze samotný, ale můžete ho vyzkoušet v kombinaci s nejrůznějšími pokrmy. Záleží ovšem na tom, jakou si chcete dát variantu. Světlé oolongy se hodí k jídlům, jež jsou chuťově méně výrazná. Použít je můžete k sladkým (sušenky) i slaným pokrmům (často bývají doporučovány mořské plody). Tmavé oolongy jsou potom vhodné k jídlům výraznější chuti. Uplatnění přitom opět nacházejí u sladkých (např. palačinky s agávovým sirupem) a slaných pokrmů (grilované nebo uzené maso).

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 5
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*