Květák je tradiční a oblíbená zelenina, znáte však jeho všechny účinky na zdraví?

Latinský název: Brassica oleracea convar. botrytis

Květák - oblíbená zelenina
květák

Květák je u nás znám především jako surovina v kuchyni, nicméně tato zelenina má také nezanedbatelné léčivé účinky, vše ale postupně…

Výskyt: květák byl člověkem postupně vyšlechtěn z brukve zelné, jejíž původní domovinou je Středomoří a západní Evropa. Samotný květák je ovšem pro pěstování nejnáročnější brukvovitá rostlina, takže je velmi závislý na klimatických a zeměpisných podmínkách.

Popis a účinné látky: jde o jednoletou pěstovanou rostlinu, jejíž průměr dosahuje až půl metru. Lodyha je krátká a dužnatá, listy jsou rovněž dužnaté a mají namodralou barvu. Květy vytvářejí silné a dužnaté květenství růžic, přičemž mohou mít bílou či nažloutlou barvu. Květák obsahuje vysoké množství vitamínu C, ale také další vitamíny (kyselinu listovou, B5, B12, E nebo K), stejně jako minerální látky (vápník, hořčík, draslík či zinek).

Užitečné části: využíváno je zdužnatělé květenství, uplatnění ale nacházejí rovněž listy.

Léčivé účinky květáku. S čím nám může pomoci?

Květák je u nás znám především jako surovina v kuchyni, nicméně tato zelenina má také nezanedbatelné léčivé účinky. Díky vysokému obsahu vitamínu C např. posiluje obranyschopnost organismu, takže je velmi vhodnou potravinou v období chřipkových epidemií. Na druhou stranu neobsahuje velké množství tuků, takže se jedná o dietní potravinu. Pokud se tedy snažíte shodit přebytečné kilogramy, můžete jej vyzkoušet. Záleží ovšem na způsobu přípravy (viz níže).

Květák disponuje ještě zajímavějšími účinky. Často se o něm hovoří v souvislosti s protirakovinným působením. Zmínit musíme rovněž antioxidační a protizánětlivé účinky, přičemž působí i proti infekcím. Kladný vliv má také na kardiovaskulární systém, neboť snižuje krevní tlak a pomáhá proti tvorbě krevních sraženin. Navíc působí močopudně a účinkuje při ledvinových potížích. Květák ale působí i proti cukrovce a může pomoci také kloubům (zejména snižuje riziko revmatoidní artritidy).

Květák jako ingredience v kuchyni

Květák lze konzumovat čerstvý a syrový. Ačkoli je tvrdší, obsahuje všechny účinné látky. Můžete jej tedy zkusit přidat do svých oblíbených zeleninových salátů (pokud jej už nepoužíváte). V tomto ohledu přitom můžete použít i listy, jež jsou zdravé jako ostatní listová zelenina. Květák lze navíc krátce povařit, případně zapékat. Mnoho lidí si také rádo pochutná na květákové polévce. Na druhou stranu u nás patří k nejoblíbenějším pokrmům smažený květák, který se následně podává s tatarskou omáčkou. Právě v této podobě je ovšem asi nejméně prospěšný pro naše zdraví.

Recept na rychlou květákovou polévku: do hrnce nalijete 1 l vody, přidáte půlku zeleninového bujónu a 1 brambor nakrájený na kostky. Pak už přijde na řadu samotný květák, resp. nadrobno nasekané růžičky. Vše dáte vařit a ochutíte majoránkou, solí a pepřem. Na závěr ještě můžete přidat vejce, polévku rozmícháte a necháte ještě chvíli povařit.

Jak květák pěstovat?

Květák existuje v několika odrůdách, přičemž v ČR se pěstují odrůdy rané, polorané a pozdní. Semena se vysévají do pařeniště, a to z důvodu otužení sazenic. Semenáčky se následně vysazují do připravené půdy. Vzdálenost by měla být 50 až 70 cm v závislosti na odrůdě. Především však musíme doplnit, že květák je náročný na pěstování především z hlediska zálivky, jež by měla být pravidelná po celé vegetační období. To samozřejmě platí především pro dobu tropických teplot.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 30
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*