Pimentovník pravý neboli nové koření: zdravá kuchyňská ingredience

Latinský název: Pimenta dioica

Nové koření a léčivé účinky
nové koření

Pimentovník pravý, resp. jeho sušené plody jsou nazývány „nové koření“. Tato rostlina má nicméně také zajímavé účinky na lidské zdraví.

Výskyt: pimentovník pravý roste především ve Střední Americe a na Karibských ostrovech (hlavně na Jamajce), kde je také nutné hledat jeho původní domovinu. Do Evropy se tedy informace o něm dostaly až po plavbách Kryštofa Kolumba. V důsledku objevitelských cest se dostalo na „Starý kontinent“ už v 15. století, nicméně prosadilo se až za dalších 200 let. Právě pro svůj „pozdní příchod“ do Evropy ostatně jeho sušené plody dostaly název „nové koření“.

Popis a účinné látky: jde o stále zelený strom z čeledi myrtovitých, který může dorůstat až do výšky 15 m (výjimečně i více). Listy mají většinou eliptickou, na vrcholu špičatou čepel. Má také menší bíle květy a plodem jsou bobule, které se suší a nazývají se „nové koření“. To obsahuje mnoho účinných látek jako vitaminy A, B (tiamin, niacin, riboflavin, kyselinu listovou) a C, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, hořčík atd.), silice (zejména eugenol), třísloviny či omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Užitečné části: nejvíce jsou využívány právě sušené plody, tedy nové koření.

Nové koření a léčivé účinky

Pimentovník pravý se v ČR někdy nazývá i pimentovník lékařský, což dává tušit, že z něho získávané nové koření má zajímavé účinky na lidské zdraví. Pomáhá např. s trávením těžších jídel a celkově podporuje chuť k jídlu. Trávící soustavu též čistí a zmírňuje nadýmání i potíže se žaludkem (zejména nevolnost a křeče). Kladně ale působí také při průjmech a nadýmání. Vzhledem k jeho antibakteriálním, antivirovým a mírným anestetickým účinkům jej lze vyzkoušet i při chřipce či nachlazení.

Nové koření má pozitivní vliv také na kostní tkáně, a to i na osteoporózu, infekce močových cest, krevní oběh, neboť podporuje krvetvorbu, a také na krevní tlak. Účinkuje rovněž při zánětech, nervových potížích (např. při nespavosti) a bolestech hlavy. Používat jej navíc lze i zevně, přičemž pak dokáže pomoci s revmatickými nemocemi, případně při potížích s pokožkou (akné, plísně či vyrážky). Nové koření by však neměly ve větší míře používat těhotné a kojící ženy.

Nové koření jako součást české kuchyně

Nové koření, které má peprnou a mírně nasládlou chuť, je v české kuchyni používané zcela běžně, přičemž je využíváno buď celé, anebo mleté. Uplatnění přitom nalézá při přípravě masa (např. ryb či zvěřiny, ale i při grilování), dále polévek, pomazánek, omáček (včetně rajské) a někdy bývá přidáváno rovněž do kečupu. Oblíbené ovšem je i při přípravě sladkých jídel, tedy např. koláčů, závinů, krémů či kompotů. Někdy se používá i k dochucení svařeného vína nebo domácích likérů.

Jde-li vám čistě o zdravotní účinky sušených plodů pimentovníku pravého, doporučujeme si připravit nálev z nového koření, což není vůbec složité a zvládne to úplně každý. Stačí, když zhruba čtyři mleté či nadrcené kuličky přelijte vroucí vodou a necháte 10 minut luhovat. Následně přecedíte a můžete pít. Pro lepší chuť lze přidat rovněž skořici, tedy rovněž koření s výjimečnými léčivými účinky. Jak už jsme ale zmínili výše, tento nálev by neměly často konzumovat nastávající či čerstvé maminky, protože by jim mohl uškodit.

Upozorňujeme: aromatické kuličky z pimentovníku pravého se často přidávají také do pot-pourri, tedy do vonných směsí. Ty mají za cíl zlepšit ovzduší v interiérech a tvoří je sušené rostliny a koření.

Pimentovník pravý a pěstování

Pimentovník pravý se stále pěstuje především ve Střední Americe a na Karibských ostrovech. O komerční pěstování se sice pokoušejí i v jihovýchodní Asii, ovšem výnosy jsou zde menší než v původní domovině. U nás tento strom nemá ideální podmínky k růstu, neboť nesnáší mrazy, naopak mu vyhovují teplá a slunná stanoviště s bohatou písčitou půdou. Pimentovník začíná plodit v pátém roce života. Plody se přitom sklízejí co nejdříve, protože zráním ztrácejí vonné silice, což je na škodu.

Sdílet příspěvek:

Ricinový olej: zdroj zdraví a krásy celého těla

Nápoje a oleje
12/01/2024 Petr Sivok 0
Ricinový olej je vyráběn ze semen skočce obecného neboli ricinovníku (Ricinus communis), přičemž obsahuje značné množství mastných kyselin. Jeho uplatnění je tedy opravdu široké. Používá se kupříkladu při výrobě barviv, plastů, vosků či maziv. Na [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*