Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)

Ořechy jsou zdroje mnoha účinných látek. Pokud si tedy podle našeho receptu připravíte ořechový likér ze zelených ořechů, kterému se říká také ořechovice, budete mít doma neustále po ruce chutný prostředek, jenž vám může pomoci pročistit žaludek, játra a krev a kladně působí i na střeva.

Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)

Připravíme si:

  • zelené (nezralé) ořechy
  • skořice
  • hřebíček
  • jalovec
  • badyán
  • slivovice či vodka
  • 0,5 kg cukru (nebo med)
Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)
Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)

Fáze 1: Natrhané zelené ořechy omyjeme, osušíme a nakrájíme. Přidáme skořici, pár hřebíčků, kuličky jalovce a badyán. Zalijeme slivovicí (nebo jiným alkoholem, např. vodkou), aby byly ořechy zcela ponořené.

Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)
Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)
Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)
Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)

Fáze 2: Necháme macerovat na světle a po osmi týdnech slijeme. Přidáme svařenou vodu s cukrem (0,5 l vody a 0,5 kg cukru, případně med – ten ale nevaříme) a uchováváme v chladu. Zředíme vždy podle chuti, přibližně 1 litr macerátu a 0,5 l svařené vody s cukrem. Výsledný likér (ořechovice) má tmavě hnědou barvu.

Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)

Použití: Lze užívat i preventivně jednu štamprli denně.

Chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů (recept)
Sdílet příspěvek:

Artróza: babské a další rady

Bylinky na
18/11/2024 Petr Sivok 0
Artróza patří mezi onemocnění, které postiženým nejen způsobují velké bolesti, ale zároveň dosti negativně ovlivňují pohybový aparát. Pomoci nám přitom nemusí jen lékař, ale existují i další možné cesty. Něco málo o artróze Artróza neboli [...]

Jablečník obecný: tradiční léčivá bylinka

Herbář bylinek
26/05/2025 Petr Sivok 0
Jablečník obecný můžete použít k přípravě léčivého čaje nebo sirupu, různých bylinných tinktur, ale bývá přidáván také do bylinných vín. Výskyt: jablečník byl původně rozšířen ve Středomoří a Střední Asii, kde jej lidé využívali odedávna. Postupně [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*