Šípková marmeláda (recept) – skvělá na linecké a jiné cukroví

Šípky mají široké využití v kuchyni, takže uplatnění nenacházejí pouze při přípravě šípkového čaje. Lze si z nich např. připravit víno nebo marmeládu (té se budeme v tomto článku věnovat). Na našem území je velmi oblíbená také šípková omáčka, která se podává např. ke kančímu masu, což ostatně vědí všichni, kdo viděli populární film Slavnosti sněženek. V českých domácnostech je ale asi nejvíce připravován právě šípkový čaj, který je využíván nejen kvůli chuti, ale zároveň pro zajímavé léčivé účinky.

Připravíme si:

  • šípky
  • třtinový cukr v poměru 3 díly šípku ku 1 dílu cukru
  • skleničky na marmeládu
  • hřebíček

Z velké části receptů na šípkovou marmeládu jsme vyzkoušeli tento složitější s vydlabáváním.

Šípková marmeláda (recept) - skvělá na linecké a jiné cukroví

Fáze 1: Libovolné množství šípků opereme ve vodě, rozkrojíme a vyndáme jadýrka i s chloupky. Znovu šípky opláchneme vodou, vsypeme do kastrůlku a zalijeme vodou tak, aby byly šípky ponořené a přidáme koření hřebíček (zkoušela jsem jen malé množství, tak jsem dala jen jeden, aby vůně byla jemná).

Fáze 2: Pomalu vše uvaříme doměkka (nemusí to bublat), přepasírujeme přes sítko a přidáme třtinový cukr v poměru 3díly šípků : 1 díl cukru.

Šípková marmeláda (recept) - skvělá na linecké a jiné cukroví
Šípková marmeláda (recept) - skvělá na linecké a jiné cukroví

Fáze 3: Potom bychom měli podle receptu nechat chvilku povařit a dát horkou marmeládu, do horkých skleniček a otočit dnem vzhůru na 10 minut, aby chytlo víčko. Marmeládu jsme zkoušeli jen z malého množství, tak jsem cukr nechali jen rozpustit, dali do skleničky a uchováváme v chladničce.

Šípková marmeláda (recept) - skvělá na linecké a jiné cukroví

Doporučujeme přidat na lineckém cukroví je to opravdu velmi chutné.

Šípková marmeláda (recept) - skvělá na linecké a jiné cukroví
Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*