Lapacho: zdravý bylinný čaj z Jižní Ameriky

Oblíbený bylinný čaj

Lapacho (lapačo) je stále oblíbenější bylinný čaj, kterému je připisována řada příznivých účinků na lidské zdraví. Jeho původ je nutné hledat v rozsáhlých oblastech Jižní Amerika (Peru, Bolívie, Brazílie, Paraguay a severní část Argentiny), kde jej používali původní obyvatelé včetně Inků. Získáván je z kůry stromů stejného názvu, a to konkrétně ze dvou druhů, Lapacho colorado a Lapacho morado. Některé z těchto stromů jsou přitom staré až sedm staletí.

Blahodárné účinky lapacha

Lapacho obsahuje mnoho účinných látek, z nichž je třeba zmínit především flavonoidy, saponiny, katechiny nebo chinony. Právě díky nim působí blahodárně na lidské zdraví. Předně se jedná o prostředek celkové detoxikace organismu a stimulace jeho imunitního systém. Navíc dokáže pomoci se záněty. Dalšími pozitivními účinky jsou snižování srážlivosti krve a povzbuzování látkové výměny. Kromě toho působí kladně na výměnu cukru, nervový systém, ale zmírňuje také bolest a působí močopudně.

Vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní antibiotikum, lapacho je doporučováno i v případech nachlazení, rýmy, ale také při závažnějších onemocnění jako např. zánětu průdušek (bronchitida), dutin či nemoci dýchacích cest. Někdy jsou tomuto bylinnému čaji připisovány účinky při potlačování rakovinného bujení. Na druhou stranu mnohé studie tyto závěry nepotvrzují. Navíc se objevují informace, že by se lapacho nemělo používat v příliš vysokých dávkách, a to zejména při horečkách a infekčních chorobách. Vzácně se mohou projevit i alergické reakce, jinak nejsou známy vedlejší účinky.

Jak si lapacho připravit?

Lapacho je možné zakoupit v mnoha specializovaných e-shopech či kamenných obchodech, a to v mnoha variantách (např. v kombinaci s jahodami). A jak si připravit tento účinný bylinný nápoj? Do litru vařící vody přidáte 4 vrchovaté lžičky a necháte zhruba 5 minut vařit. Poté je nutné ponechat ještě cca 20 minut luhovat. Denně vypijte 2 až 3 šálky studeného či horkého lapacha. Na závěr vám doporučujeme, abyste k přípravě a konzumaci používali sklo nebo porcelán, ne hliníkové či zinkové nádoby.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Bylinkářství
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*