Kopr vonný je nejen chutný, ale i zdravý

Latinský název: Anethum graveolens

Kopr a jeho účinky
Kopr

Kopr vonný lze konzumovat při různých problémech se zažíváním, a to včetně nadýmání a žaludečních potíží. Podporuje např. tvorbu žaludečních šťáv, takže celkově zlepšuje trávení a navíc zlepšuje chuť k jídlu, vše ale postupně…

Výskyt: původní domovinou kopru je východní Středomoří a západ Asie. Široce používán byl přitom odedávna, na čemž se nic nemění ani v současné době.

Popis a účinné látky: kopr je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, která někdy může dosahovat výšky i přes 1 metr. Jak její druhový název napovídá, má jedinečnou vůní, ovšem vzhledově nijak neohromí. Má šedozelenou barvu, listy jsou mnohonásobně zpeřené a především v průběhu letních měsíců se objevují žluté květy. Kromě vůně kopr zaujme i obsahem účinných látek. Jedná se např. o vlákninu, silice, flavonoidy, minerály (železo, draslík, zinek, vápník, hořčík atd.), vitamíny A, B a C, ale také omega-3 či omega-6 mastné kyseliny, případně kyselinu pantothenovou a listovou.

Užitečné části: jako koření či zelenina je využívána v podstatě celá rostlina, tzn. nať, listy i semena.

Léčivé účinky kopru vonného

Kopr vonný lze konzumovat při různých problémech se zažíváním, a to včetně nadýmání a žaludečních potíží. Podporuje např. tvorbu žaludečních šťáv, takže celkově zlepšuje trávení a navíc zlepšuje chuť k jídlu. Kopr také působí silně močopudně a pročišťuje močové cesty a ledviny, tím pádem bývá často doporučován i v průběhu onemocnění tohoto párového orgánu. Při pravidelné konzumace dokáže významně podporovat imunitu a podílí se na detoxikaci organismu.

Zvýšit příjem kopru je záhodno i v období chřipkových epidemií, neboť se jedná o vhodnou prevenci. Zároveň působí protizánětlivě a kladně působí na kosti, klouby, nehty a v neposlední řadě pomáhá léčit kožní onemocnění. Možná vás překvapí i další účinky kopru. „Nasadit“ jej totiž můžete také při nespavosti, migrénách a nervovém vypětí. Navíc podporuje tvorbu mléka u kojících matek a žvýkání semen vám dodá sladší dech, takže jej lze vlastně použít i namísto žvýkačky.

Široké využití kopru v kuchyni

Kopr je v kuchyni využíván jako koření či zelenina. S jeho pomocí můžete dochutit celou řadu jídel, tedy např. maso, ryby či zeleninu, ale je perfektní přísadou rovněž do pomazánek, salátů a různých polévek. Velice známé využitím kopru je při nakládání okurek a samozřejmě bývá součástí mnoha omáček, a to včetně kulajdy a „koprovky“. Ačkoli lze tuto rostlinu sušit, určitě vám doporučujeme používat ji v co nejčerstvější formě, aby nepřišla o svou charakteristickou vůni a chuť.

Recept na jednoduchou koprovou omáčku: olej či rozpouštěné máslo v hrnci zaprášíte moukou a vytvoříte jíšku. Následně zalijete mlékem, rozmícháte a necháte vařit. Přidáte cukr, sůl a zhruba po pěti minutách také kopr a ocet dle chuti. „Koprovku“ je optimální podávat s knedlíkem a vejcem, případně s masem.

Pěstování kopru je velice snadné

Pěstování kopru je jednoduché, protože není vůbec náročný. Potřebuje pouze slunce a teplo, dostatek vláhy a navíc by měl být chráněný před větrem, neboť se poměrně snadno láme. Semena lze vysévat již od března, ale ideálně je vysejte v květnu, a to klidně i mezi zeleninu. Vzhledem k tomu, že není náročný ani na půdní podmínky, uchytí se prakticky všude. Sklidit jej potom může zhruba 6 týdnů po výsevu a okamžitě ho použít v kuchyni.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Kopr vonný
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*