Kopr vonný: nejen chutná, ale také zdravá bylinka

Latinský název: Anethum graveolens

Kopr a jeho účinky
Kopr

Kopr vonný je nejen oblíbenou kuchyňskou ingrediencí, ale lze jej konzumovat i při různých problémech se zažíváním, a to včetně nadýmání a žaludečních potíží.

Výskyt: původní domovinou je východní Středomoří a západ Asie. Široce používán byl přitom odedávna, na čemž se nic nemění ani v současné době. Dnes ovšem nachází uplatnění v mnoha oblastech světa, mezi které patří i střední Evropa.

Popis a účinné látky: kopr je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, kam patří i petržel, libeček nebo koriandr. Někdy přitom může dosahovat výšky i přes 1 metr. Jak její druhový název napovídá, má jedinečnou vůní, ovšem vzhledově nijak neohromí. Má šedozelenou barvu, listy jsou mnohonásobně zpeřené a především v průběhu letních měsíců se objevují žluté květy. Plodem jsou dvounažky. Kromě vůně zaujme i obsahem účinných látek. Jedná se např. o vlákninu, silice, flavonoidy, minerály (železo, draslík, zinek, vápník, hořčík atd.), vitamíny A, B a C, ale také omega-3 či omega-6 mastné kyseliny, případně kyselinu pantothenovou a listovou.

Užitečné části: jako koření či zelenina je využívána v podstatě celá rostlina, tzn. nať, listy i semena.

Léčivé účinky kopru vonného

Kopr vonný lze konzumovat při různých problémech se zažíváním, a to včetně nadýmání a žaludečních potíží. Podporuje např. tvorbu žaludečních šťáv, takže celkově zlepšuje trávení a navíc zlepšuje chuť k jídlu. Kopr také působí silně močopudně a pročišťuje močové cesty a ledviny, tím pádem bývá často doporučován i v průběhu onemocnění tohoto párového orgánu. Při pravidelné konzumace dokáže významně podporovat imunitu a podílí se na detoxikaci organismu.

Zvýšit příjem kopru je záhodno i v období chřipkových epidemií, neboť se jedná o vhodnou prevenci. Zároveň působí protizánětlivě a kladný vliv má rovněž na kosti, klouby, nehty a v neposlední řadě pomáhá léčit kožní onemocnění. Možná vás překvapí i další účinky této bylinky. „Nasadit“ ji totiž můžete také při nespavosti, migrénách a nervovém vypětí. Navíc podporuje tvorbu mléka u kojících matek a žvýkání semen vám dodá sladší dech, takže jej lze vlastně použít i namísto žvýkačky.

Široké využití kopru v kuchyni

Kopr je v kuchyni využíván jako koření či zelenina. S jeho pomocí můžete dochutit celou řadu jídel, tedy např. maso, ryby či zeleninu, ale je perfektní přísadou rovněž do pomazánek, salátů a různých polévek. Velice známé využitím kopru je při nakládání okurek a samozřejmě bývá součástí mnoha omáček, a to včetně kulajdy a „koprovky“. Ačkoli lze tuto rostlinu sušit, určitě vám doporučujeme používat ji v co nejčerstvější formě, aby nepřišla o svou charakteristickou vůni a chuť.

Pokud byste si chtěli tuto bylinku v nejbližší době připravit, máte pro vás recept na jednoduchou koprovou omáčku. Olej či rozpouštěné máslo v hrnci zaprášíte moukou a vytvoříte jíšku. Následně zalijete mlékem, rozmícháte a necháte vařit. Přidáte cukr, sůl a zhruba po pěti minutách také kopr a ocet dle chuti. „Koprovku“ je optimální podávat s knedlíkem a vejcem, případně s masem.

Zároveň si můžete udělat i rychlou kulajdu. Do hrnce se dvěma litry vody dejte šest oloupaných a nakrájených středně velkých brambor, nakrájenou cibuli, lesní či jiné houby, dvě špetky kmínu, tři bobkové listy a sůl. Začněte vařit. Až brambory změknou, zahustěte polévku 200 gramy sladké smetany, ve které ještě předtím rozmícháte dvě lžíce hladké mouky. Následně vmíchejte dvě rozkvedlaná vejce a ještě dochuťte octem. Na závěr už přidejte jen nakrájený čerstvá kopr dle chuti.

Pěstování je velice snadné

Pěstování kopru zvládne úplně každý, protože není vůbec náročné. Bylinka potřebuje pouze slunce a teplo, dostatek vláhy a navíc by měl být chráněna před větrem, neboť se poměrně snadno láme. Semena lze vysévat již od března, ale ideálně je vysejte v květnu, a to klidně i mezi zeleninu. Vzhledem k tomu, že není náročná ani na půdní podmínky, uchytí se prakticky všude. Sklidit ji potom můžete zhruba šest týdnů po výsevu a okamžitě ji použít v kuchyni.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*