Jakon: sladká zelenina, která pomáhá s mnoha neduhy

Latinský název: Smallanthus sonchifolius

Jakon (zdroj: samphotostock.cz)

Jakon je méně známá zelenina, která pochází z Jižní Ameriky a mnohé překvapí svou sladkou chutí. Navíc se jedná o zdravou potravinu, což je ideální kombinace.

Výskyt: jakon pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z teplejších andských oblastí. Používán byl už starými indiánskými civilizacemi a pěstuje se zde dodnes. V současné době si navíc začíná získávat stále větší oblibu i na dalších kontinentech.

Popis a účinné látky: jakon je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, jejíž chlupaté a čtyřhranné lodyhy mohou růst do výšky zhruba dvou metrů. Disponuje šípovitými listy a květy mají žlutou až oranžovou barvu. Rostliny tvoří dva typy hlíz, stonkové a kořenové. Ty obsahují až 70 % vody, takže mají nízkou kalorickou hodnotu. Sušinu ovšem tvoří především zdravé sacharidy, ale také vitamíny a minerály.

Užitečné části: jakon je pěstován pro kořenové hlízy, ale také listy.

Léčivé účinky jakonu

Jakon, resp. jeho kořenové hlízy a listy jsou odedávna považovány za léčivé. Mnoho jejich účinků navíc potvrzuje i moderní věda. Kladný vliv mají např. na hladinu krevního cukru. Díky sladké chuti se tedy jedná o zajímavou alternativu cukru pro diabetiky, a to i díky vysokému obsahu oligosacharidů a nízkému glykemickému indexu. Pozitivně ale působí i na hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.

Jakon bývá doporučován i při redukčních dietách, neboť pomáhá redukovat nadbytečné kilogramy. Podle některých studií má kladný vliv rovněž na kardiovaskulární systém a trávicí soustavu, neboť kořen obsahuje sloučeniny fungující jako prebiotika a léčící některé typy kolitidy. Někdy bývá dáván do souvislosti i s vyšší imunitou a hovoří se o něm také jako o prevenci rakoviny.

Jakon v kuchyni

Jakon není pouze velmi výživná potravina, ale má také lahodně sladkou chuť. Na trhu se také často prodává mezi ovocem, ačkoli se jedná o zeleninu. Můžete jej konzumovat čerstvý, a to samotný nebo jako přílohu. Přidat jej také lze do salátů, kaší, smoothie a připravit si z něj můžete i chipsy. Hlízy lze také vařit, smažit či péct. Sušený prášek je možné využít jako sladidlo a z listů si můžete udělat zdravý čaj.

Chcete-li danou potravinu také vyzkoušet, můžete si kupříkladu připravit pečený jakon. Hlízy této zeleniny nejprve povaříte na mírném ohni a následně nakrájíte na plátky silné zhruba 1 cm, a to podélně. Osolíte je, opepříte, obalíte ve strouhance a osmažíte na oleji. Můžete si je dát rovnou např. s nějakou přílohou, ale velmi dobře chutnají i za studena, takže si na nich lze pochutnávat po celý den.

Pěstování jakonu

Jakon je sice ve své původní domovině vytrvalou rostlinou, ve středoevropském klimatu se ovšem jedná o jednoletou bylinu. Je totiž hodně citlivý na chlad. Pěstovat ho lze pouze v určitém období, tzn. od poloviny května do teplejších částí podzimu. Vyhovuje mu přitom hlinitopísčitá půda, naopak jílovité půdy mu svědčit nebudou. Rostlinu můžete také přihnojovat a v suchých obdobích rovněž zavlažovat.

Tip na závěr: do čeledi hvězdnicovitých je řazena také další chutná a zdravá, nicméně méně známá zelenina. Jmenovat musíme především hadí mord španělský, který je navzdory svému poněkud zvláštnímu názvu velmi vhodný i pro diabetiky. Navíc má i další kladné účinky na lidské zdraví.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*