Pistácie: velmi zdravé „oříšky“, které ale mohou obsahovat karcinogeny

Latinský název: Pistacia vera

Pistácie (zdroj: samphotostock.cz)

Výskyt: pistácie pocházejí ze stromu řečík pistáciový. Ten původně rostl v Přední a Střední Asii, dnes se ovšem hojně pěstuje také ve Spojených státech amerických.

Popis a účinné látky: řečík pistáciový je opadavý keř či menší strom z čeledi ledvinkovníkovitých, který může být vysoký i 10 m. Disponuje rozkladitou korunou a světle šedou borkou. Listy jsou lichozpeřené, květy načervenalé či purpurové. Plodem je elipsoidní peckovice, která obsahuje mnoho účinných látek jako např. vitamíny (A, B nebo E), minerály (především draslík), esenciální aminokyseliny, vláknina nebo zdraví prospěšné tuky.

Užitečné části: používány jsou „oříšky“.

Léčivé účinky pistácií

Pistácie mají vzhledem k obsahu účinných látek mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Vyskytují se v nich např. antioxidanty, které omezují aktivitu volných radikálů a působí proti stárnutí. Další látky působí pozitivně na obranyschopnost organismu, stejně jako na nervovou soustavu. Pomáhají rovněž při detoxikaci těla a kladný vliv mají také na hladinu cholesterolu.

Konzumace pistácií působí blahodárně na trávení i kardiovaskulární soustavu. Doporučovány jsou rovněž kvůli svým kladným účinkům na svaly a kosti. Ovšem pozor! Při špatném zpracování a uskladnění se v nich mohou vyskytovat i aflatoxiny, což jsou jedovaté látky, které se řadí mezi karcinogeny. Takové riziko je sice velmi nízké, ale minimálně byste měli vědět, že existuje.

Pistácie v kuchyni

Pistácie můžete jíst čerstvé, sušené anebo pražené. Jejich uplatnění se nachází i v pečivu a mnoho lidí miluje pistáciovou zmrzlinu. Můžete je také přidat do salátů, smoothie, ale využít je lze i dalšími způsoby. Pokud už je ovšem doma budete mít delší dobu, žluknou, navíc nemají právě nejdelší trvanlivost. Při takovém podezření je raději okamžitě vyhoďte, protože mohou být napadeny plísněmi, které produkují výše zmíněné aflatoxiny.

Řečík pistáciový a pěstování

Řečík pistáciový je dřevina, která je odolná proti suchu, takže ji lze pěstovat i v oblastech s minimálními ročními srážkami. Přizpůsobit se přitom může i klimatu s velkými rozdíly (teplo a zima). Náročná není ani na půdu, takže bude prosperovat v podstatě v jakémkoli substrátu. Na druhou stranu ji příliš nevyhovují mokré a kyselé půdy a ráda nemá ani nadbytek dusíku. K vrcholu produkce pistácií přitom dochází po 20 letech, přičemž řečík může žít daleko déle.

  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*