Halloumi sýr – pokud rádi grilujete, pak vyzkoušejte tento sýr

Halloumi

Halloumi je polotvrdý sýr, jenž se vyrábí z kozího a ovčího (někdy i s příměsí kravského) mléka a jeho charakteristickou chuť dotváří máta. Tento původně kyperský pokrm se aktuálně začíná stále více konzumovat i u nás.

Původ sýra halloumi

Sýr halloumi vznikl na Kypru, a to už v byzantském období (395 až 1191). Pro kyperské vesničany se jednalo o důležitý zdroj bílkovin, takže nepřekvapí, že se vyráběl ve velkém. Recepty se lišily od vesnice po vesnici, přičemž každá byla hrdá na svoji vlastní recepturu. Obliba sýra halloumi se ovšem neomezovala pouze na Kypr, neboť se časem rozšířil do celého Středomoří, přičemž populárním se stal především v Levantě (oblast v Přední Asii u Středozemního moře). V posledních letech navíc začal nenápadně pronikat i do mnoha dalších částí světa.

Pokračování článku o sýru halloumi na Jímeto.cz…….

Sdílet příspěvek:

Bedrník anýz: koření s mnoha pozitivními účinky

Koření a kuchyně
18/06/2021 Petr Sivok 0
Anýz je sice koření, ale má také velmi zajímavé léčivé účinky. Pozitivně navíc působí na různé neduhy, takže byste si jej měli vypěstovat či pořídit. Výskyt: původní domovinou bedrníku anýzu byla oblast Středozemí, a to včetně [...]

Javorový sirup: výrazně zdravější sladidlo než cukr

Koření a kuchyně
20/10/2021 Petr Jiránek 0
Nechcete v kuchyni používat pouze rafinovaný cukr? V tom případě si pořiďte javorový sirup, což je výrazně zdravější sladidlo. Lívance, vafle či zmrzlinové poháry s javorovým sirupem jsou známy všem milovníků amerických filmů. Nejedná se přitom o žádnou [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*