Halloumi sýr – pokud rádi grilujete, pak vyzkoušejte tento sýr

Halloumi

Halloumi je polotvrdý sýr, jenž se vyrábí z kozího a ovčího (někdy i s příměsí kravského) mléka a jeho charakteristickou chuť dotváří máta. Tento původně kyperský pokrm se aktuálně začíná stále více konzumovat i u nás.

Původ sýra halloumi

Sýr halloumi vznikl na Kypru, a to už v byzantském období (395 až 1191). Pro kyperské vesničany se jednalo o důležitý zdroj bílkovin, takže nepřekvapí, že se vyráběl ve velkém. Recepty se lišily od vesnice po vesnici, přičemž každá byla hrdá na svoji vlastní recepturu. Obliba sýra halloumi se ovšem neomezovala pouze na Kypr, neboť se časem rozšířil do celého Středomoří, přičemž populárním se stal především v Levantě (oblast v Přední Asii u Středozemního moře). V posledních letech navíc začal nenápadně pronikat i do mnoha dalších částí světa.

Pokračování článku o sýru halloumi na Jímeto.cz…….

Sdílet příspěvek:

Účinný bylinkový čaj na nachlazení (recept)

Čaje
28/05/2021 Petr Jiránek 0
Nachlazení je infekční onemocnění horních cest dýchacích, jehož nepříjemným průvodním jevům, jakými jsou kašel a rýma, zvýšená teplota či bolest v krku, se můžete poměrně snadno vyhnout. Účinný způsob představují např. bylinky. Jednoduše si totiž lze [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*