Mochyně peruánská plodí zdravé ovoce s příjemnou chutí

Plody mochyně peruánské používali již jihoameričtí Indiáni nejen pro jejich chuť, ale také pro léčivé účinky.

Výskyt: přirozenou oblastí výskytu mochyně peruánské je Jižní Amerika, o čemž ostatně svědčí její druhový název. Pěstuje se a roste ale také v dalších částech světa.

Popis a účinné látky: mochyně peruánská je jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých, která může dorůstat do výšky až 120 cm. Její lodyhy jsou rozložité a listy dlouze vejčité, celokrajné a střídavé. Květy mají zlatožlutou barvu, uprostřed jsou ale tmavě hnědé. Po odkvětu se jejich kalich zvětší a vytvoří obal, jemuž se říká „lampionek“. Plodem jsou šťavnaté bobule, které obsahují bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (A, B, C či P), minerální látky (např. železo, vápníku, draslík, fosfor) nebo flavonoidy.

Užitečné části: využívány jsou především plody.

Léčivé účinky plodů mochyně peruánské

Plody mochyně peruánské používali jihoameričtí Indiáni nejen pro jejich chuť, ale také pro léčivé účinky. Působí totiž např. diureticky (močopudně), ale kladný vliv mají rovněž na trávení. Disponují mírně projímavými účinky, takže podporují pravidelné vyprazdňování. Obsažené látky se rovněž mohou podílet na správném fungování metabolismus a imunitního systému, což je důležité pro celkové zdraví.

Plody mochyně peruánské působí rovněž protizánětlivě a zároveň antioxidačně, takže organismus chrání proti působení volných radikálů. Podílet se navíc mohou i na detoxikaci organismu a kladný vliv by měly mít rovněž na kardiovaskulární systém, když snižují hladinu cholesterolu i krevního cukru. Zevně lze potom použít i nať mochyně peruánské, a to k přípravě koupele proti revmatismu.

Plody mochyně peruánské v kuchyni

Žluté plody mochyně peruánské jsou označovány za „třešně Inků“. Mají příjemnou sladkokyselou chuť, jíž připomínají jahody, vůní ovšem spíše ananas. Lze je samozřejmě konzumovat zasyrova, přičemž je lze použít do ovocných salátů,ale připravit si z nich můžete rovněž marmeládu nebo kompot. Uplatnění nacházejí také při přípravě pudinků a jako příloha k dezertům. Plody mochyně peruánské lze navíc sušit, takže je můžete konzumovat celoročně.

Upozorňujeme: používejte pouze zralé plody. Nezralé totiž nejenže nechutnají dobře, ale zároveň obsahují jedovatý solanin, takže vám mohou uškodit stejně jako zelená rajčata!

Pěstování mochyně peruánské

Semena mochyně peruánské si můžete pořídit běžně v obchodech, takže si lze rostlinu jednoduše vypěstovat i u nás. Sazenice rostliny je možné vysívat do truhlíku na počátku jara. Na záhon byste měli vzrostlé semenáčky předsadit v květnu, a to když odezní jarní mrazíky. Mochyni peruánské vyhovují slunná stanoviště a humózní a výživná půda. Rostlina zároveň potřebuje dostatek závlahy a prospívá jí rovněž pravidelné přihnojování.

Fotogalerie:

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*