Graviola (láhevník ostnitý): příjemné a velmi zdravé zpestření jídelníčku

Latinský název: Annona muricata

Graviola je stále známější exotické ovoce. Jeho konzumace může být příjemným zpestřením vašeho jídelníčku, navíc má celou řadu léčivých účinků.

Výskyt: láhevník ostnitý, který je znám rovněž jako anona ostnitá, původně rostl v oblasti Karibiku, stejně jako ve Střední a Jižní Americe. V současné době je ovšem rozšířen také na dalších kontinentech (Afrika, Asie, Oceánie).

Popis a účinné látky: jde o strom z čeledi láhevníkovitých, který dorůstá do výšky až 8 metrů. Listy jsou velké a oválné a květy třílaločné s hnědou či purpurovou barvou. Zaujmou však především zelené plody (zvané graviola), které mají podlouhlý kulovitý tvar a trny. Nazývány jsou gravioly. Z účinných látek musíme jmenovat vitamíny (především A a C), minerály (zejména draslík), vlákninu, flavonoidy, saponiny, třísloviny a annocenové acetoginy.

Užitečné části: kromě plodů jsou používány i listy, někdy však také květy.

Graviola a její léčivé účinky

Konzumace gravioly může být příjemným zpestřením vašeho jídelníčku, navíc má celou řadu léčivých účinků. Tak například pozitivně působí při psychických potížích, neboť dovede zklidnit, má antistresové účinky a pomáhá rovněž s nespavostí. Graviolu je navíc možné vyzkoušet i při problémech s trávením. Zároveň má kladný vliv na kardiovaskulární systém, protože dokáže pomoci snižovat vysoký krevní tlak (tzv. hypertenzi) a zvýšený cholesterol.

Graviola také působí protizánětlivě, antiparaziticky, antioxidačně, účinkuje při infekcích, kašli a chřipce. Především ale bývá často dávána do souvislosti s protinádorovými účinky. Výše zmíněné annocenové acetoginy totiž údajně dokážou likvidovat rakovinné buňky v organismu (blokují přísun energie k nim). A mluví se dokonce o všech typech onkologických onemocnění. Na druhou stranu by pacienti rozhodně neměli zanedbávat léčbu a raději se poradit s lékařem.

Upozorňujeme: graviola sice na lidské zdraví účinkuje pozitivně, nicméně s její konzumací by se to nemělo přehánět, protože existuje riziko neurotoxických problémů. Ze své stravy by ji měly vynechat i těhotné a kojící ženy. Lidem s nemocemi kardiovaskulárního systému navíc rozhodně nedoporučujeme její konzumaci bez konzultace s lékařem.

Léčivé účinky listů láhevníku ostnitého

V souvislosti s láhevníkem ostnatým se sice hovoří především o plodech, díky tomu však bývají poněkud opomíjeny listy, které mají také zajímavé léčivé účinky. Často bývá dokonce uváděno, že mají ještě výraznější antioxidační účinky, takže organismu pomáhají s volnými radikály, čímž se podílejí na mladistvosti organismu. Listy láhevníku ostnitého si v každém případě můžete pořídit v podobě extraktu v kapslích. Spíše bychom vám ale doporučovali pořídit celé listy, jež bývají levnější.

Graviola v kuchyni

Pokud si přes výše zmíněné pořídíte plody, tedy samotnou graviolu, vězte, že svou chutí připomíná jahody a banány, někomu také ananas. Můžete ji tedy použít do ovocných salátů, zmrzlin, koktejlů, šťáv apod. Používá se přitom bílá sladká dužina. V České republice ovšem čerstvé plody budete shánět poměrně těžko, zakoupit si nicméně bez větších obtíží můžete graviolu v prášku, kterou je možné použít např. při přípravě zdravého smoothie, jež si lze připravit v různých variantách.

Pěstování láhevníku ostnitého

Ačkoli láhevník ostnitý ve své domovině dorůstá do výšky 8 metrů, v našich podmínkách si jej lze vypěstovat jako pokojovou rostlinu. Semena je vhodné nejprve namočit zhruba na dva dny do vody, následně zasadit do pěstitelského substrátu a nechat vyklíčit. To může trvat 14 dní až šest týdnů. Láhevník ostnitý vyžaduje světlejší prostor, a to o teplotě zhruba 23 až 25 °C. Navíc je nutná pravidelná zálivka, protože podstatnou roli hraje rovněž stále vlhká půda.

Tip na závěr: v českých obchodech seženete prášek i z dalšího zdravého exotického ovoce, které (alespoň prozatím) není v čerstvé formě u nás prakticky k dispozici. Jedná se např. o lucumu, haritaki nebo camu-camu, což je perfektní zdroj přírodního vitamínu C, kterého obsahuje 60× více než pomeranče. Rovněž toto ovoce tedy můžete použít při přípravě smoothie.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*