Garam Masala: pikantní a zdravá směs koření

Kuchyňské využití garam masály
Garam masála

Název „garam masála“ sice není úplně neznámý, nicméně mnoho lidí přesně neví, o co že se vlastně jedná. Je to přitom jednoduché – jde o pikantní směs koření, jež pochází z jižní Asie. Nikoho tedy nepřekvapí, že je garam masála neodmyslitelnou součástí především indické kuchyně. Musíme ovšem dodat, že se její složení liší region od regionu, takže směs může být chuťově dosti odlišná. V České republice si můžete ostatně také pořídit různé varianty, nicméně připravit si je lze i doma (viz níže).

Léčivé účinky garam masaly

Konkrétní léčivé účinky se odvíjí od toho, z jakých složek je směs koření připravena. Pokud vás tedy zajímá, jak garam masála ovlivňuje lidské zdraví, můžete si přečíst, na co působí např. koriandr, kardamom, skořice, hřebíček či římský kmín a udělat si obrázek sami. Některé léčivé účinky však můžeme jmenovat i zde. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi pikantní koření (ostatně název „garam masála“ znamená česky „horké koření“), které obsahuje zdraví prospěšné látky, uvádí se jeho pozitivní účinky na proces trávení včetně činnosti střev, a tedy i na tělesnou hmotnost.

Často však bývají zmiňovány i další pozitiva. Tak např. by toto koření mělo přispívat ke správnému fungování dýchací soustavy anebo k lepšímu odvodňování organismu. Většina složek navíc působí antibakteriálně, což je tedy rovněž velmi zajímavou vlastností. A konečně bývá garam masála dávána do souvislosti i s antioxidačními účinky, kladně tedy působí na volné radikály v těle. Tím se podílí na prevenci kardiovaskulárních chorob a zároveň také některých druhů nádorových onemocnění.

Kuchyňské využití garam masaly

Garam masála pěkně voní a připravovaným pokrmům dodá pikantní chuť. Hodí se samozřejmě k tradičním pokrmům indické kuchyně jako např. pilaf, ale směs můžete použít i při přípravě nejrůznějších druhů masa včetně ryb. Používána bývá rovněž k dochucení čočky a fazolí a přidávána je obvykle i do rýžových a jogurtových pokrmů. Jak už jsme uvedli, složení garam masály je různé, takže i v obchodech seženete rozličné varianty, a to za pár desítek korun. Experimentovat s nejrůznějšími složkami ovšem můžete i doma.

Recept na jednu z variant garam masály: pomelete 2 lžíce semínek koriandru, 1 lžičku římského kmínu a semínek kardamomu, půl lžičky celých hřebíčků a černého pepře a dva kusy celé skořice. Následně přidáte půlku nastrouhaného muškátové oříšku a ještě jednou pomelete.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Garam Masala
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*