
Většina lidí má koriandr setý spojený především s oblastí gastronomie, i když rostlina jako celek relativně páchne. V kuchyni se každopádně používá jako koření, nejdříve však základní informace.
Výskyt: původem je z východního Středomoří, přičemž pěstován začal být poměrně dávno. Aktuálně se pěstuje i u nás a ojediněle i zplaňuje.
Popis a účinné látky: koriandr setý patří do čeledi miříkovitých. Jedná se o jednoletou mrkvovitou bylinu, jejíž lodyha dosahuje výšky až jednoho metru a nahoře se větví. Spodní listy jsou jednoduše zpeřené a řapíkaté, horní listy přisedlé pochvou a zpeřené dvakrát až třikrát. Listy mají dělené, čárkovité úkrojky. Květy mají bílou či růžovou barvu, přičemž tvoří okolíky. Plod je kulatý a hnědožlutý. Koriandr kvete v období června a července. Účinnými látkami jsou především silice a některé vitamíny skupiny B.
Užitečné části: pro léčebné účinky je využíván hlavně plod a listy, v gastronomii potom i nať a semena.
Koriandr jako léčivá bylinka
Koriandr setý působí pozitivně při několika obtížích. Na prvním místě jmenujme jeho pozitivní vliv na trávení, neboť podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Můžete jej tedy užívat v případě zažívacích potíží – účinkuje kladně při nadýmání a nechutenství, ale také při bolestech břicha či při kolice. Navíc dokáže účinně hubit střevní parazity, což je rovněž velmi důležitou vlastností.
Kladně ale působí také na nervovou soustavu a opomenout nesmíme ani j22eho stimulační účinky. Koriandr setý lze navíc používat zevně. Obklady z této bylinky jsou totiž doporučovány při revmatických potížích kloubů. Sluší se doplnit, že nemá takřka žádné kontraindikace, proto jej mohou používat takřka všichni. Jedinou výjimkou jsou osoby s poruchami srážlivosti krve (obsahuje totiž kumarin).
Použití koriandru v kuchyni
Většina lidí má koriandr setý spojený především s oblastí gastronomie, i když rostlina jako celek relativně páchne. V kuchyni se každopádně používá jako koření, přičemž semena jsou součástí kari koření. Hodí se ovšem také k nakládání (např. okurek či hub) a tvoří nedílnou součást mnoha omáček, salátů, majonéz, nádivek či pomazánek. Přidává se ale také do sladkých jídel (marmelád, perníku, cukroví apod.). Výtečný je navíc v kombinaci s rybami nebo grilovaným či jinak připraveným masem.
Tip na závěr: chcete-li spojit příjemné s užitečným, používejte tuto rostlinu až v úplném závěru vaření, pečení nebo grilování. Teplo totiž v koriandru ničí účinné látky!
Napište komentář