Čirok: protizánětlivá obilovina vhodná i pro celiaky

Latinský název: Sorghum bicolor

Čirok
Obilovina čirok

Čirok je rod rostlin z čeledi lipnicovitých, kam ze zdraví prospěšných bylin patří třeba také citrónová tráva. Jeho původní domovinou je severní Afrika. Odtud se následně rozšířil v podstatě do celého světa a od 20. let minulého století se pěstuje také na našem území. Sluší se ovšem dodat, že některé druhy této rostliny jsou jedovaté. Pro jiné ale člověk nalezl různá využití, takže se používají k výrobě mouky či krmení zvířat. Nejrozšířenějším druhem je přitom čirok dvoubarevný neboli obecný (Sorghum bicolor; syn. Sorghum vulgare), na který se tedy zaměříme na následujících řádcích.

Léčivé účinky čiroku dvoubarevného

Čirok obecný patří mezi obiloviny a někdy se mu přezdívá „pšenice celiaků“. To znamená, že neobsahuje lepek a mohou jej konzumovat i lidé na bezlepkové dietě. Jaké látky naopak obsahuje? Z těch účinných musíme určitě jmenovat rostlinné bílkoviny, komplexní sacharidy či vlákninu, ale také řadu minerálních látek jako železo, draslík, hořčík nebo zinek. Dále obsahuje fytosteroly, polyfenoly či vitamíny, a to především ze skupiny B. Konzumace čiroku vám tedy může velice prospět.

Z pozitivních účinků se uvádí především ty protizánětlivé, čímž se tedy opět liší od některých běžnějších obilovin, které mohou k zánětům naopak přispívat. Čirok má navíc důležité antioxidační vlastnosti. Za tyto účinky mohou především obsažené polyfonely, které zároveň pomáhají v boji s rakovinotvornými buňkami. V žádném případě se tedy nejedná o vhodnou potravinu jen pro celiaky, ale do svého jídelníčku by ji měl zařadit opravdu každý.

Čirok navíc pozitivně působí i v mnoha dalších ohledech. Zmínit musíme např. jeho antidepresivní účinky a rovněž přispívání k celkovému posílení mozku a centrální nervové soustavy. Zároveň podporuje tělesnou imunitu, metabolismus a zdraví kardiovaskulárního systému. Prospívá ovšem rovněž kostem, svalům, nehtům a vlasům. Dobrou zprávou je, že čirok dvoubarevný mohou konzumovat i těhotné a kojící ženy, neboť jim nemůže nijak uškodit.

Jak si čirok doma připravit?

Pokud si pořídíte čiroková zrna, budete je muset nejprve tepelně upravit. Taková úprava však bývá poněkud delší. Zrno je vhodné na nějakou dobu namočit, následně propláchnout a teprve poté vařit, a to zhruba 50 minut. Až bude hotové, můžete jej použít do salátů, polévek, kaší anebo jako přílohu. Kromě toho si lze zakoupit čirokovou mouku, jíž lze v podstatě použít jako mouku „klasickou“. Čirok má tedy v kuchyni široké uplatnění.

Recept na čirokové placky s bramborami: 500 gramů brambor uvaříte tradičně v osolené vodě s kmínem. Necháte vychladnout a nastrouháte. Poté je smícháte se 100 g čirokové mouky, solí, dvěma vejci a vytvoříte těsto. To rozválíte, nakrájíte na placky a osmažíte.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Čirok
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*