Černá rýže: superpotravina z východu

Vyzkoušejte co nejdříve - stojí to za to

RRýže je jednou z nejstarších kulturních plodin a dnes patří celosvětově mezi nejrozšířenější potravinu, když podle některých odhadů pokrývá cca jednu pětinu kalorické spotřeby lidské populace. Vzhledem k tomu, že jsme v našich podmínkách dlouhodobě zvyklí na bílou rýži, často nám uniká, že existuje řada dalších druhů. To se ovšem v posledních desetiletích začíná měnit. Aktuálně je kupříkladu i v Česku stále známější rýže černá, která byla dokonce zařazena mezi tzv. superpotraviny. Proto jí pochopitelně musíme věnovat dostatečný prostor v samostatném článku.

Účinky černé rýže jsou více než zajímavé

Rýže byla původně domestikována v Číně,  a to již před více než 10 tisíci lety. Proto nás nemůže překvapit, že i černá rýže patří ve východní Asii mezi rozšířenou potravinu a zároveň o nedílnou součást mnoha zdejších tradičních medicín. Obsahuje totiž mnoho účinných látek. Jmenovat musíme především vitamíny (např. vitamín E), stopové prvky, vlákninu, minerální látky (např. měď, zinek či železo), aminokyseliny a velké množství antioxidantů. Již z tohoto výčtu je patrné, že má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.

Vzhledem k výše uvedenému je patrné, že má černá rýže silné antioxidační účinky. To znamená, že její konzumace snižuje riziko vzniku mnoha srdečně-cévních chorob a zároveň některých druhů rakoviny. Navíc má velmi zajímavé protizánětlivé účinky. Příjem černé rýže také dokáže eliminovat vznik cukrovky a s její pomocí můžete bojovat i proti obezitě. Někdy se rovněž uvádí, že se jedná o účinný prostředek pro snižování cholesterolu a pozitivně působí i v případě alergií či astmatu. Rozhodně tedy stojí za vyzkoušení.

Kde si černou rýži pořídit a jak ji připravit?

Stále větší popularita černé rýže způsobuje, že je neustále dostupnější. Sehnat ji ostatně můžete v mnoha kamenných či internetových obchodech se zdravou výživou. Její využití je přitom takřka totožné jako u rýže bílé. Vhodná je tedy jako příloha, hodí se do salátů, stejně jako do směsí se zeleninou, ale jedná se také o výtečný základ pro sladké kaše. A příprava? Černou rýži propláchněte a vařte zhruba v 1,5 násobku vody, a to delší dobu (cca půl až tři čtvrtě). Čas přípravy si však můžete zkrátit. Víte-li, že ji budete druhý den potřebovat, stačí ji přes noc namočit.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Černá rýže
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*