Sýr čedar, poslední dobou stále více využíván v našich pokrmech, víte o něm ale vše?

Čedar je polotvrdý sýr, který se vyrábí z pasterovaného i nepasterovaného kravského mléka a výjimečně také z kozího. Jeho sláva přitom již dávno překročila hranice původní domoviny.

Původ čedaru hledejme v Anglii

Čedar patří mezi oblíbené sýry již stovky let, neboť jeho vznik je tradičně kladen zhruba do roku 1170. Pochází z jihozápadní Anglie, a to z vesničky, která se nazývá Cheddar a na mapě ji naleznete v hrabství Sommerset. Během let se v každém případě čedar rozšířil i do dalších částí Velké Británie. V současné době je navíc produkován nejen na tomto ostrově, ale také na jiných místech světa (např. v USA, Austrálii nebo Jihoafrické republice). Většinou se vyrábí dle moderních receptur, nicméně v původní domovině se stále klade důraz na tradiční způsob zpracování.

Kde je možné čedar ochutnat?

Čedar lze sehnat v mnoha obchodech. Ve své nabídce ho mají supermarkety jako Makro nebo Lidl a pořídit si ho můžete i ve specializovaných obchodech se sýry, a to včetně e-shopů (např. Syry-deluxe.cz). Pokud však chcete ochutnat čedar skutečně původní chuti, měli byste vyrazit do Cheddaru, kde tradičně zraje v jeskyni Gough. Jeho bochníky zde zrají zabalené v mušelínu (typ volně tkané bavlněné látky). Právě na tomto místě ostatně panují optimální podmínky, totiž tma, ideální teplota i vlhkost.

Doporučujeme: jeskyně Gough patří mezi sedm přírodních divů Británie. Nedaleko se navíc můžete seznámit s celým výrobním procesem a samozřejmě čedar ochutnat.

Na co čedar použít a co si k němu dát?

Čedar patří mezi polotvrdé sýry, které mají rozličné uplatnění v kuchyni. Chuťově se ovšem liší podle stáří (zrají 6 až 18 měsíců). Obecně platí, že čím starší bochník, tím výraznější a ořechovější chuť. Navíc se snadno roztéká, takže je ideálním sýrem pro zapékání. Hodí se tedy k přípravě sýrového fondue anebo na těstoviny. Čedar je ovšem výtečný také samotný, případně jej lze ochutnat s ovocem. Z nápojů se k němu hodí ovocná vína červeného typu (např. Frankovka či Modrý portugal), nebo bílá vína (Burgundské nebo Rulandské šedé).

Vliv čedaru na lidský organismus

Čedar obsahuje mnoho vitamínů (A, B-komplex, C, D, E či K) a minerálních látek (železo, hořčík nebo zinek). Vyskytují se v něm také bílkoviny, takže jej lze rozhodně doporučit. Na druhou stranu obsahuje poměrně velké množství tuku. Častá konzumace tedy v žádném případě není doporučována při shazování přebytečných kilogramů. Sýry jsou navíc silně zakyselující, takže se je snažte co nejvíce kombinovat se zdravějšími potravinami.

Zajímavosti o čedaru

  • O vzniku čedaru koluje řada příběhů. Dle jednoho např. selka zapomněla v jeskyni mléko a později zde nalezla sýr. Další pověst hovoří o tom, že se tento sýr dostal do Anglie z Francie.
  • Čedar byl v historii oblíbený i u mnoha panovníků. Královna Viktorie jej např. dostala jako svatební dar, a to dokonce pořádné množství – 500 kg!
  • Víte, co má společného čedar a Antarktida? Slavný britský polárník Robert Falcon Scott si tento sýr vzal na průzkum nejstudenějšího kontinentu.
  • Jak chutná čedar mohou vyzkoušet rovněž vegani. I na našem trhu si lze pořídit několik variant veganského „sýra“ ve stylu čedaru.
  • Vloni v létě byl na zemědělské výstavě na jihozápadě Anglie ukraden čedar, který byl vzácný. O tom ostatně svědčí i odměna, jež byla vypsána za jeho nalezení, totiž 500 liber (15 000 Kč).

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*