Zelený čaj: jaké má vlastně účinky na lidské zdraví?

Zelený čaj: zdraví a pěstování
Zelený čaj

Čaj je nápojem, který se vyrábí zpracováním listů čajovník (Theaceae). Na druhou stranu bývají tímto pojmenováním nazývány i nápoje (např. lapacho, yerba maté či roiboos), jež pocházejí z jiných rostlin. Buď jak buď, ačkoli je čaj v západním světě konzumován už stovky let, během 20. století se mnozí obyvatelé Západu začali zaměřovat na jiné typy než v předchozích dobách. V Evropě byl konzumován především černý čaj, který je při zpracování značně upravován, a to většinou průmyslově. Na tomto místě se ovšem zaměříme na zelenou variantu, jenž prochází minimálními úpravami. Proto je považována za pravý čaj a zároveň svěží a zdravý nápoj.

Může nám pití zeleného čaje opravdu pomoci, jaké má vlastně účinky?

V asijském světě jsou zelené čaje ceněny odpradávna. Některé nálezy dokonce svědčí o tradici dlouhé takřka 5 000 let. Tyto čaje bývají často součástí různých obřadů, nicméně oblíbené jsou i pro své účinky. Předně obsahují velké množství chlorofylu a mají vynikající antioxidační účinky. Kromě toho posilují organismus, kladný vliv mají na trávení a mohou nám pomoci i při některých běžných onemocněních (např. při nachlazení). Mluví se dokonce o pozitivních účincích zeleného čaje proti rakovině, ačkoli je to někdy zpochybňováno.

Jak asi většina lidí ví, listy čajovníku obsahují kofein. Dovedou nám tedy dodat energii. Kofein v zeleném čaji, jako je např. matcha, je navíc při konzumaci uvolňován postupně. Člověku proto nedá takovou „ránu“ jako kofein v kávě. Zelené čaje obsahují také teofylin, tzn. látku používanou při léčbě respiračních onemocnění. Ta se na druhou stranu v čajových listech vyskytuje jen ve stopovém množství. Museli byste jich tedy zkonzumovat opravdu hodně. Některých studie to ovšem nedoporučují, a to především těhotným ženám a osobám, které mají problémy se spánkem.

Konzumace zeleného čaje

Samozřejmě záleží na tom, v jaké formě doma zelený čaj máte. Často si jej můžete pořídit jako prášek, který zalijete (horkou) vodou. Pokud byste doma měli listy zeleného čaje, ty by měli být rovněž zalévány vodou, jež prošla varem. Před zalitím však bývá doporučováno, nechat ji alespoň částečně vychladnout (na 70 až 80 °C). Listy lze navíc využít pro více nálevů. Příprava se v každém případě liší dle konkrétního typu. Doplňme, že zelený čaj nemusíte používat pouze k přípravě horkého nápoje. Může se totiž také stát součástí některých smoothie.

Lze čajovník pěstovat doma?

Ano, čajovník si můžete vypěstovat v interiéru jako pokojovou rostlinu, a to buď ze semen či ze sazenic, které je nutné zasadit do samostatných květináčů. Čajovníku se v každém případě daří na světlejších místech, ačkoli mu přímé sluneční paprsky příliš neprospívají. V zimě každopádně zvládne i teplotu okolo 15 °C. Čajovník je vhodné pěstovat v rašelině a pravidelně zalévat. Na druhou stranu byste měli vědět, že nemá v oblibě vápník a „netyká“ si ani s přemokřenou půdou.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 10
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*