Sýr ementál – děrovaná pochoutka ze švýcarských Alp

Ementál je slavný děrovaný sýr, který je vyráběn ve tvaru velká kola. Jedná se o tradiční pochoutku ze Švýcarska, které se dočkala celosvětové obliby nejen mezi milovníky dobrého sýra.

Ementál se zrodil ve Švýcarsku

Sýry „doprovází“ člověka po tisíce let. Ementál se v tomto kontextu objevil poměrně pozdě, přesto se jeho historie začala psát ve 13. století. Zrodil se přitom v rozlehlém švýcarském údolí řeky Emme, které se jmenuje Emmental a nachází se východně od Bernu na úpatí Alp. Tento zemědělský kraj se vyplatí navštívit i dnes, protože díky malebné idylické krajině je někdy označován za „nejšvýcarštější Švýcarsko“. Buď jak buď, v současné době se ementál nevyrábí pouze v této oblasti, ale také na dalších místech, a to nejen v této alpské zemi. Pokračování článku o sýru ementál na Jimeto.cz…..

Sdílet příspěvek:

Koření zatar: dopřejte si novou chuť i aroma

Koření a kuchyně
04/01/2024 Petr Sivok 0
Koření zatar je u nás poněkud neznámou kuchyňskou ingrediencí. Přesto je doporučováno pro svou chuť i pozitivní vliv na lidské zdraví. Jaké ingredience zatar obsahuje? Zatar (často také zaatar či za’atar) je směs koření, které [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*