Šípkový čaj (recept): lahodný, voňavý a zdravý nápoj

Šípkový čaj je nejen lahodný a voňavý, ale zároveň se jedná o výtečný zdroj vitamínů, minerálů, tříslovin nebo flavonoidů. Díky tomu působí antioxidačně, pomoci může při nachlazení, kašli a horečkách, pozitivně působí na trávení a žaludek, stejně jako na močové cesty nebo ledviny. Příprava přitom není nijak obtížná a zvládne ji každý.

Šípkový čaj (recept): lahodný, voňavý a zdravý nápoj

Připravíme si:

  • čerstvé šípky (tvrdé či měkké)
  • voda

Fáze 1: Čerstvé šípky opláchnete vodou a necháte okapat. Následně buď rozkrojíte napůl (lépe se louhují), nebo necháte celé plody.

Fáze 2: Přiměřené množství vložíte do vhodné nádoby, zalijete vodou a necháte přes noc louhovat.

Šípkový čaj (recept): lahodný, voňavý a zdravý nápoj

Fáze 3: Šípkový čaj dáte pomalu vařit, ale ne klokotem, a to asi po dobu 15 minut. Hotový nápoj scedíte přes jemné sítko, jelikož šípky obsahují jemné chloupky, které by vás mohly v krku dráždit ke kašli.

Šípkový čaj (recept): lahodný, voňavý a zdravý nápoj
Šípkový čaj (recept): lahodný, voňavý a zdravý nápoj

Použití: Šípky lze použít na přípravu čaje opakovaně, nejsilnější je 2. a 3. výluh. Poté je vyhoďte.

Šípkový čaj (recept): lahodný, voňavý a zdravý nápoj
Šípkový čaj (recept): lahodný, voňavý a zdravý nápoj
Sdílet příspěvek:

Tinktura z levandule (recept) – pro zklidnění organismu

Oleje, masti a tinktury
29/08/2019 Katerina 0
Levandule obecně patří mezi velmi známé léčivé bylinky. Lze ji konzumovat vnitřně a pak účinkuje při bolestech hlavy a závratích. Určité pozitivní účinky by levandule lékařská měla mít i na trávící ústrojí a částečně také na krevní [...]

Sušená (pečená) rajčata s bazalkou – jednoduchý a chutný recept

Recepty
09/09/2018 Katerina 0
Věděli jste, že rajčata obsahují mnohé účinné látky jako vitamíny (A, B, C, E nebo K), minerály (draslík, železo, fosfor, vápník či hořčík), vlákninu anebo karoten? Díky tomu pomohou s celou řadou problémů. Konkrétně mají antioxidační vlastnosti, takže zpomalují stárnutí, a jsou vysoce zásadotvorné. [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*