Pesto z medvědího česneku (recept) – bylina celý rok po ruce

Pesto z medvědího česneku je jedním z nejoblíbenějších receptů. Naložte si dle našeho receptu medvědí česnek do olivového oleje a mějte tak skvělou bylinu celý rok po ruce. Při sběru použijte raději nůžky, aby se nepoškodila cibulka rostlinky a odstřihněte jen pár listů z jedné rostliny, aby nezahynula.

Medvědí česnek působí pozitivně i na krevní tlak a hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc krev čistí a má kladný vliv rovněž na srdce. Zároveň představuje výtečnou prevenci proti kardiovaskulárním chorobám. Kromě toho si umí poradit s plísněmi, mykózami či bakteriemi, stejně jako s parazity ve střevech. Využíván je rovněž při potížích se zažíváním včetně průjmů.

Připravíme si:

  • 150g listů medvědího česneku
  • 1 lžička soli
  • 150ml olivového oleje
Ingredience na pesto z medvědího česneku

Fáze 1: 150g omytých, osušených listů dáme do mixéru, rozmixujeme, přidáme 1 lžičku soli (použila jsem himalájskou) a 150ml olivového oleje (použila jsem extra panenský).

Pesto z medvědího česneku (recept) - bylina celý rok po ruce
Pesto z medvědího česneku (recept) - bylina celý rok po ruce

Fáze 2: Vše promícháme a naplníme do čisté skleničky, kterou jsme nechali chvíli v troubě na 100C sterilizovat, nahoru nalijeme ještě olivový olej, aby směs déle vydržela, uzavřeme víčkem a uchováváme v lednici.

Pesto z medvědího česneku (recept) - bylina celý rok po ruce

Tato směs vydrží v lednici několik měsíců, je plná vitamínů a je výborná do těstovin, zapékaných pokrmů, do pomazánek i pod maso.

Seznam našich článků o medvědím česneku:

Sdílet příspěvek:

Tinktura z levandule (recept) – pro zklidnění organismu

Oleje, masti a tinktury
29/08/2019 Katerina 0
Levandule obecně patří mezi velmi známé léčivé bylinky. Lze ji konzumovat vnitřně a pak účinkuje při bolestech hlavy a závratích. Určité pozitivní účinky by levandule lékařská měla mít i na trávící ústrojí a částečně také na krevní [...]

Jaké jsou výhody lyofilizovaného ovoce?

Rady, tipy a novinky
04/05/2022 Petr Sivok 0
Lyofilizace, neboli sušení mrazem, je metoda využívaná napříč obory k nejrůznějším účelům. Stále častěji se využívá pro konzervaci ovoce. Jaké má sušení ovoce mrazem výhody? 1) Ovoce si zachová barvu a tvar Neplatí to samozřejmě absolutně. [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*