Para ořechy: vyzkoušejte zdravá semena z Amazonie

Para ořechy a zdraví
Para ořechy

Para ořechy jsou 3 až 4 cm dlouhá semena mohutného stromu s názvem juvie ztepilá (Bertholletia excelsa), jenž roste v pralesích jihoamerického kontinentu. Jedná se tedy o další zdraví prospěšný produkt z Amazonie. Již samotný název pochází z místních dialektů. Navíc se tento strom prozatím nepodařilo vyšlechtit, takže naprostá většina para ořechů na světových trzích pochází právě z této oblasti. Není také divu, že se šíří po celém světě, neboť u nich byly doloženy významné léčivé účinky.

Para ořechy jako vynikající antioxidant i antidepresivum

Para ořechy jsou velmi kalorické, proto se nedivme, že domorodcům v Amazonii slouží jako jeden z hlavních zdrojů energie. Kromě toho však obsahují velké množství účinných látek. Jedná se o vitamíny ze skupiny B či E, mastné kyseliny a minerály jako selen, hořčík, vápník či železo. Mezi hlavními účinky para ořechů musíme jmenovat jejich antioxidační vlastnosti, díky kterým dokážou zpomalit proces stárnutí, protože chrání před vyšším množstvím volných radikálů v organismu.

Konzumace para ořechů se ovšem doporučuje i z dalších důvodů. Díky skutečně vysokému obsahu vitamínu B1 jsou velmi vhodné pro jedince, kteří trpí nervovými problémy. S jejich pomocí lze totiž snížit podrážděnost a deprese a zlepšit koncentraci a celkovou činnost psychiky. Para ořechy také snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a pozitivně mohou působit i na srdce. Kromě toho kladně ovlivňují činnost štítné žlázy a prospívají i kloubům, pokožce, vlasům a nehtům.

Měli byste vědět: v rostlinné říši byste jen těžko hledali tak bohatý zdroj selenu. Tento minerál má sice v menších dávkách kladný vliv na lidské zdraví, nicméně ve větším množství škodí. Doporučováno je tedy konzumovat pouze několik para ořechů denně. Navíc nezapomeňte, že na tyto semena se může rovněž projevit alergická reakce. Na druhou stranu neobsahují lepek, takže je mohou i celiaci.

Jak využít para ořechy v kuchyni?

Para ořechy jsou dnes v tuzemských obchodech již běžně k dostání, a to buď se skořápkou či bez skořápky, ale také solené, slazené nebo pražené. Můžete je tedy konzumovat samotné, ale uplatnění naleznou rovněž při přípravě dalších pokrmů. Nadrcené je lze přidat do sladkých jídel, případně do různých salátů. Využití se pak nabízí i v polévkách a můžete je také péct. Navíc vám doporučujeme zakoupit olej z para ořechů, pro který jistě v kuchyni naleznete nejrůznější uplatnění.

Tip na závěr: para ořechy se celkem rychle kazí, takže pokud víte, že je v nejbližší době nevyužijete, kupte si je raději v nevyloupané formě. Při konzumaci pak nezapomeňte semena pořádně rozžvýkat, aby došlo k uvolnění všech účinných látek.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Para ořechy
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*