Meruňky (meruňka obecná): velmi zdravé ovoce, které posiluje imunitu i lidskou psychiku

Latinský název: Prunus armeniaca

Meruňky jsou ovoce, které roste na stromě botaniky nazývaném meruňka obecná. Nejenže mají široké využití v kuchyni, ale zároveň působí kladně na lidské zdraví.

Výskyt: původní domovinou tohoto stromu je Asie, konkrétně bývá lokalizován na území současné Číny. Do České republiky se mohl dostat již před dvěma tisíci lety. Není tedy divu, že se jeho plody jsou u nás dlouhodobě oblíbeným ovocem.

Popis a účinné látky: meruňka obecná je strom vysoký až 6 m, který botanici řadí do čeledi růžovitých. Patří přitom do rodu slivoň, kam jsou řazeny i další dřeviny jako broskvoň, švestka, višeň, třešeň nebo mandloň. Nás však na tomto místě nebude zajímat vědecká klasifikace, ale samotné plody, tedy peckovice zvané meruňky, které jsou i u nás často konzumovaným ovocem. Nejenže jsou totiž díky své sladké chuti velice dobré, ale zároveň obsahují účinné látky, jež pomáhají našemu zdraví. Meruňky konkrétně obsahují vitamíny (především A a ze skupiny B-komplex), dále některé důležité minerály (měď, železo, draslík nebo vápník), ale třeba také flavonoidy.

Užitečné části: člověkem jsou dlouhodobě využívány právě plody.

Účinky meruněk na lidské zdraví

Díky obsahu zdraví prospěšných látek pomáhá toto oranžové ovoce v boji s volnými radikály, neboť mnohé z nich jsou považovány za účinné antioxidanty. To znamená, že zpomaluje stárnutí organismu. Meruňka dále posiluje jeho obranyschopnost (imunitu) a podílí se na zdraví trávicí soustavy, když má např. kladný vliv na střevní peristaltiku. Řeší rovněž potíže s krví, protože podporuje krvetvorbu (hlavně díky obsahu železa) a snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.

Meruňky pozitivně působí i na lidskou psychiku – posilují totiž nervový systém, pomáhají při nespavosti a u starších lidí snižují riziko demence. Tělu navíc dodávají energii. Zmínit musíme i schopnost odbourávat tuky. Tím pádem pomáhají v boji s přebytečnými kilogramy (samozřejmě ale ne v kombinaci s cukry např. v džemech). Konzumace meruněk se vyplatí i pro kladný vliv na vlasy, nehty a kůži. Navíc se o nich hovoří rovněž v souvislosti s prevencí nádorových onemocnění.

Uplatnění meruněk v kuchyni

Meruňky je vhodné konzumovat v čerstvém stavu, neboť s tepelnou úpravou či sušením ztrácejí určité množství účinných látek. Toto ovoce lze ovšem využít mnoha způsoby – např. do kompotu, marmelády, džemu nebo zmrzliny. Samozřejmě se jedná o výbornou ingredienci do sladkých pokrmů, jako jsou dorty či koláče. Z meruněk se pak vyrábějí i nejrůznější nápoje, a to jak nealkoholické jako džusy či šťávy, tak alkoholické. Ostatně kdo by neznal meruňkovici.

Alkoholické nápoje nicméně nepůsobí kladně ani na psychiku, ani na fyzické zdraví, proto jsme si pro vás raději připravili recept na meruňkový džus. Zhruba 3 kg meruněk vypeckujete, nakrájíte a ve vodě podusíte až do změknutí. Do výsledné směsi přidáte zhruba 150 g cukru (ideálně třtinového), šťávu z půlky citronu a rozmixujete. Následně 5 minut povaříte za stálého míchání a máte hotovo.

Pěstování meruňky obecné

Meruňku je vhodné vysadit na jaře či na podzim. Potřebuje ovšem slunné stanoviště v nižší nadmořské výšce, protože jí nevyhovují mrazy. Vyžaduje naopak středně těžkou půdu, a to ideálně hlinitopísčitou. Ke svému růstu samozřejmě potřebuje dostatek živin a vláhy. U meruňky obecné je v prvních třech letech po výsadbě potřeba také řez. Pokud byste se tedy chtěli do jejího pěstování pustit, rozhodně si pořádně prostudujte všechny důležité informace.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*