Konopí seté: nebezpečná droga, nebo léčivá rostlina?

Latinský název: Cannabis sativa

Konopí seté

Ač je konopí seté často postaveno mimo zákon, jeho zdravotní účinky jsou vskutku zajímavé. Zamezuje totiž kupříkladu ucpávání cév, čímž předchází ateroskleróze.

Výskyt: konopí je člověkem pěstováno odedávna. Ačkoli zřejmě pochází ze Střední Asie, jeho starověké používání je zaznamenáno i na evropském kontinentu, a to konkrétně u thráckých kmenů. Rostlině se v každém případě daří na teplejších místech s dostatkem světla a vláhy.

Popis a účinné látky: tato jednoletá bylina z čeledi konopovité může dorůstat až do výšky 2 metrů. Lodyha se v horní části krátce větví, listy jsou dlanitě pěti až sedmičetné. Samčí květenství je latnaté a květy jsou žluté, zatímco samičí květenství je úžlabní a květy mají tmavě zelenou barvu. Plodem konopí setého je nažka. Rostlina, která kvete od června do září, obsahuje velké množství bílkovin, nenasycených mastných kyselin, ale také fytosteroidy, terpeny, sacharidy a mnoho dalších látek.

Užitečné části: z hlediska léčivých účinků jsou používány především listy, květy a semena. Rostlina je navíc používána jako textilní surovina, stejně jako v kosmetickém průmyslu.

Konopí jako omamná látka

Díky přítomnosti THC (delta-9-tetrahydrocannabiol) patří konopí seté mezi tzv. omamné látky. Ačkoli při dlouhodobém a nadměrném užívání může docházet k negativním dopadům na lidské zdraví (mohou se dostavit některé psychické problémy atd.), nejedná se o nijak zásadně návykovou látku. Z hlediska legislativy také postupně dochází k dekriminalizaci pěstování konopí pro vlastní potřebu. Tato rostlina totiž naopak může pomoci při mnoha zdravotních potížích.

Uplatnění dnes navíc stále více nachází i tzv. technické konopí, které bylo vyšlechtěno z konopí setého a podle nařízení vlády č. 463/2013 Sb. o seznamu návykových látek se jedná o registrovanou odrůdu, ve které zastoupení psychoaktivního tetrahydrokanabinolu (THC) nepřesahuje 0,3 % hmotnosti suché rostliny. 

Léčivé účinky konopí setého

Ač je konopí seté často postaveno mimo zákon, jeho zdravotní účinky jsou vskutku zajímavé, působí i jako lék. Zamezuje totiž kupříkladu ucpávání cév, čímž předchází ateroskleróze, případně usnadňuje vylučování hlenů se sliznic a podílí se tak významně na průchodnosti dýchacích cest. Dále má blahodárné účinky na různé psychické potíže, neboť pomáhá při zvládání stresu, depresí a nespavosti. Konopí je také efektivní jako lokální anestetikum a používá se i při žaludečních nevolnostech.

Popsány jsou navíc i pozitivní vlivy na závažná onemocnění. Rostlina účinkuje kladně při epilepsii, Parkinsonově nemoci nebo roztroušené skleróze. Konopí seté dále pomáhá řadě pacientů lépe snášet chemoterapii, čímž se může podílet na úspěšnější léčbě rakoviny. Působí pozitivně také na zelený zákal (odborně glaukom) a některé látky napomáhají i při obnově střevní výstelky. Tím se podílejí na boji proti chronické zánětlivé nemoci zažívacího traktu známé jako Crohnova choroba. Léčivé účinky konopí setého jsou tedy opravdu široké.

Konopí v kuchyni

V současné době si můžete pořídit mnoho konopných produktů. K dispozici kupříkladu máte loupaná i neloupaná konopná semínka, CBD konopné oleje, ale třeba také konopný protein, což je jeden z nejlepších zdrojů bílkovin vůbec. Uplatnění tyto produkty mohou nalézt např. ve zdravých smoothies, které mohou pít např. sportovci po tréninku, ale hodí se pochopitelně úplně pro všechny.

Pěstování konopí setého

Konopí seté si můžete vypěstovat bez větších problémů, měli byste si však nastudovat legislativu, abyste neměli problémy se zákonem. Samotným rostlinkám vyhovuje provzdušněná zemina s dostatkem vláhy a živin. Konopí také potřebuje hodně světla ve všech fázích růstu, k jeho pěstování tedy určitě vyberte slunné stanoviště, které by navíc mělo být chráněno před větrem. Bylinky následně budou růst téměř samy, neboť nevyžadují větší asistenci pěstitelů.

Fotogalerie:

Sdílet příspěvek:

Ricinový olej: zdroj zdraví a krásy celého těla

Nápoje a oleje
14/01/2020 Petr Sivok 0
Ricinový olej je vyráběn ze semen skočce obecného neboli ricinovníku (Ricinus communis), přičemž obsahuje značné množství mastných kyselin. Jeho uplatnění je tedy opravdu široké. Používá se kupříkladu při výrobě barviv, plastů, vosků či maziv. Na [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*