Domácí bylinky po celý rok? Jde to, poradíme jak

Čerstvé domácí bylinky jsou nezbytnou součástí každé domácnosti, jejíž členové se zajímají o vaření či o zdraví a přírodní medicínu. Mít kvalitní domácí bylinky po celý rok však není samozřejmost. Jak toho docílit?

Domácí bylinky po celý rok? Jde to, poradíme jak

Naučte se bylinky správně pěstovat

Pokud si kupujete bylinku v květináči z obchodu, první věc, kterou byste měli udělat, je její přesazení. Bylinky v supermarketech jsou obvykle pěstovány co nejlevněji a hlína, ve které je bylinky usazena, nebude kvalitní. Rostlinka by brzy zahynula.

Nejlepší volbou však bude koupě hotových bylinek u specialisty, který vám dodá silné rostliny s robustním kořenovým systémem. Případně vypěstování od semínek.

Následně v květináči bylinky pěstujeme dle druhu. Obecně platí, že bylinkám svědčí co nejdelší pobyt na denním světle a v teple, potřebují ale i pravidelnou závlahu. Například bazalce se doma ve stínu zkrátka nikdy dařit nebude. Zcela ideální je, máte-li vlastní záhon, kde se bylinkám daří nejlépe.

Bydlíte v bytě bez balkónu a po bylinkovém záhoně toužíte? Zvažte koupi vlastní zahrádky v zahrádkářské kolonii, s financováním pomůže půjčka online.

A co v zimě? Bylinky se musíte naučit skladovat

V našich podmínkách je bylinková sezóna bohužel poměrně krátká. Minimálně půlku roku to zkrátka na čerstvé bylinky není. Proto musíme oprášit znalosti našich babiček a naučit se bylinky správně skladovat. Stále je to totiž zpravidla lepší řešení než bylinky kupovat.

Existují různé metody, které umožní bylinku dlouhodobě skladovat, mezi nejčastější patří:

  • sušení,
  • mražení,
  • nakládání (nejčastěji v oleji).

Ne každá metoda je přitom vhodná pro každou bylinku. Cílem je totiž zachovat co nejvíce aroma a původní chuti.

Mražení

S mrazákem si tak nejlépe rozumí například pažitka, kterou můžeme mrazit nakrájenou. Snadno ji pak lze použít například do míchaných vajíček nebo pro vývar. Zmraženou pažitku skladujte nejlépe v uzavřené sklenici. Naopak například petrželová nať zmrazením mění chuť a křehne.

Sušení

Sušení svědčí nejvíce bylinkám – tymiánu, rozmarýnu, majoránce, levanduli a dalším. Snažte se o co nejrychlejší vysušení a zachování původní barvy. Lístky dle svých preferencí můžete skladovat v celku, nebo drhnuté pro zmenšení objemu. Je lepší sušené bylinky skladovat v prodyšném sáčku než v sáčku plastovém, abyste předešli hnilobě v případě zbytkové vlhkosti. Naopak například bazalka sušením zcela ztrácí chuť a tato metoda pro ni vhodná není. Sušené bylinky jsou kromě vaření vhodné i k přípravě čajů.

Nakládání

Poslední variantou skladování je naložení bylinky do oleje. To svědčí například zmíněné petrželové nati či lístkům bazalky. Bylinku je nutné celou ponořit do oleje, kde zůstanou lístky čerstvé a jsou konzervované. Zároveň se vám příjemně ovoní olej samotný.

Zpracovat si můžete na tomto principu i bylinkové pesto, které má široké využití zejména v kuchyni při vaření.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Další články:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*