Hřib kovář jako jedovatá houba? Chyba lávky!

Latinský název: Neoboletus luridiformis

Hřib kovář a jeho účinky
Hřib kovář

Hřib kovář je některými lidmi považován za jedovatou či minimálně nejedlou houbu, na čemž se nepochybně podílí i jeho vzhled. Ačkoli to není úplný nesmysl, skutečnost je poněkud jiná….

Výskyt: hřib kovář je u nás velmi rozšířený, neboť dobře snáší různé nadmořské výšky, typy lesů i půd.

Popis a účinné látky: jedná se o houbu z čeledi hřibovitých, která může dorůstat až do výšky 20 cm. Hnědý klobouk má průměr mezi 5 až 20 cm a třeň může být tlustý 2 až 4 cm. Právě „nožička“ má vesměs červenou barvu (odtud i název hřib rudonohý), přičemž dužnina je jasně žlutá. Existuje ovšem i v jiných barevných varietách. Z účinných látek jmenujme některé minerály jako např. draslík, fosfor, hořčík nebo síru.

Užitečné části: používány jsou celé plodnice, které se objevují od května do října.

Hřib kovář potřebuje náležitou tepelnou úpravu

Hřib kovář je některými lidmi považován za jedovatou či minimálně nejedlou houbu, na čemž se nepochybně podílí i jeho vzhled. Ačkoli to není úplný nesmysl, skutečnost je poněkud jiná. Hřib kovář opravdu nemusí na člověka působit dobře, ovšem pouze za syrova. Neobsahuje totiž žádný jed, ale díky těžko stravitelné struktuře může způsobovat žaludeční potíže, bolesti břicha a zvracení. Pokud jej však dostatečně tepelně upravíte (tzn. 20 až 30 minut), jde o jedlou houbu.

Upozorňujeme: jediné nebezpečí při sběru hřibu kováře může nastat díky jeho záměně s jedovatým hřibem satanem. Tyto houby se ovšem liší barvou klobouku (satan ho má světlejší), ovšem hlavním indikátorem je zabarvení po zakrojení. Zatímco kovář má zelenomodrou barvu, satan disponuje barvou výrazně modrou.

Hřib kovář a jeho účinky

Nejenže hřib kovář není jedovatý, ale díky obsahu účinných látek může mít i pozitivní účinky na lidské zdraví. V tomto ohledu se však samozřejmě nemůže srovnávat s takovými druhy medicínsky zajímavých hub, jako je např. hlíva ústřičná. Přesto jeho účinky za zmínku stojí. Konzumace totiž může mít kladný vliv na funkci svalů a kvalitu kostí i zubů. Vysoký obsah draslíku pomáhá zároveň snižovat krevní tlak a někdy se hovoří i o jeho pomoci při redukční dietě.

Kulinářské využití hřibu kováře

Tento druh hřibu má lahodnou houbovou chuť a jemnou vůni, takže jej v kuchyni můžete využít při spoustě příležitostí. Hodí se tedy do klasické smaženice, polévek, houbových gulášů nebo omáček, ale nepochybně pro něj naleznete i mnohá další využití. Doplňme, že hřib kovář je vhodný i k naložení do octa, na druhou stranu se někdy uvádí, že nejde o optimální houbu k sušení. Samozřejmě to ale můžete vyzkoušet sami a o výsledek se třeba poděli v diskuzi níže.

Recept na bílou omáčku z hřibů: nakrájíte cibuli nadrobno a necháte zpěnit na másle či oleji. Následně přidáte zhruba 500 g nakrájených hřibů a podusíte je až do změknutí. Na závěr přilijete smetanu s rozmíchanou moukou a dochutíte solí a pepřem. Podávat lze např. s knedlíkem.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Hřib kovář
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

1 komentář

  1. Citace z textu
    Zatímco kovář má zelenomodrou barvu, satan disponuje barvou výrazně modrou.
    Není toto tvrzení obrácené ?????

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*