Hřebíček: účinný (nejen) proti bolesti

Účinný přípravek proti bolení zubů

Rovněž v dalších tisíciletích šlo o ceněný předmět obchodu a dnes se běžně používá i u nás. A co že je vlastně hřebíček?  Jedná se o sušený kalich s poupětem z tropické rostliny zvané hřebíčkovec kořenný (lat. Syzygium aromaticum či Eugenia caryophyllata).

Léčivé účinky hřebíčku

Hřebíček obsahuje mnoho účinných látek, jako jsou např. třísloviny, flavonoidy či silice. Využíván je přitom ve formě prášku, oleje nebo tinktury. Hřebíček má antibakteriální účinky a zároveň posiluje imunitu. Jedná se také o velmi účinné anestetikum a analgetikum, neboť dokáže pomoci k úlevě od bolesti. Toho je často využíváno v zubním lékařství. Pozitivně totiž působí při paradentóze (zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubů), ale také v případě akutní bolesti dásní a chrupu.

Tip: pokud vás začne bolet zub a nemůžete okamžitě navštívit lékaře, vypláchněte si ústa hřebíčkovou tinkturou, potřete postiženou oblast olejem, případně rozžvýkejte jeden až dva hřebíčky. Přítomná silice totiž poměrně efektivně snižuje bolest zubního nervu.

Hřebíček je často používán i pro své dezinfekční účinky. Kromě toho umí pomoci při zažívacích problémech a působí močopudně. Navíc je možné inhalovat hřebíčkové výpary, a to při zánětech horních cest dýchacích či v průběhu potíží s dutinami a plícemi. Tento postup ostatně můžete vyzkoušet i při rýmě. Dle některých informací hřebíček dokonce povzbuzuje činnost srdce a občas bývá rovněž označován za afrodiziakum. Zevně jej pak lze použít při bolestech kloubů.

Příprava hřebíčkové tinktury: zhruba 10 gramů hřebíčku a polovinu větší skořice naložíte do půl litru lihu (ethanolum min. 60 %). Poté již pouze necháte obsah dva týdny luhovat na teplejším místě.

Hřebíček jako koření

Hřebíček je v kuchyni využíván pro svou silnou aromatickou vůni a hořkou chuť. Měli byste jej nicméně používat co možná nejčerstvější, neboť jen tak se projeví výše zmíněné vlastnosti. Jako koření přitom nachází rozmanité uplatnění. Hodí se např. k různým druhům masa či zeleniny, k dochucení rýže, ale rovněž k sladkým pokrmům. S množstvím hřebíčku to každopádně nepřehánějte, neboť díky vysoké aromatičnosti byste mohli „přebýt“ chuť samotného pokrmu.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Hřebíček
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*