Himálajská sůl umožňuje dochucovat pokrmy zdravěji

Himálajská sůl v kuchyni
Himálajská sůl hrubozrná

Ačkoli je sůl nad zlato, zároveň musíme dodat, že není sůl jako sůl. Do těch obyčejných totiž bývají přidávány látky, které nejsou právě nejzdravější. Ono ani časté solení nám příliš neprospívá, zvláště, když už je sůl mnohdy přítomna ve všedně kupovaných potravinách. Tuto sloučeninu bychom sice neměli z našich jídelníčků vyřadit úplně, ale výrazně její používání omezit. A navíc nahradit tu běžnou zdravějšími alternativami, mezi které nepochybně patří i himálajská sůl.

Proč přestat používat levnou stolní sůl?

Možná se to nezdá, ale klasická kuchyňská sůl se od té přírodní velmi liší. Obvykle je totiž výrazně rafinovaná  a jedná se vlastně o takřka čistý chlorid sodný. Navíc jsou do ní velice často přidávány chemikálie (zejména látky proti spečení), což jejím zdravotním účinkům rozhodně nepomáhá. Naopak důsledkem její zvýšené konzumace jsou negativa jako zadržování vody či vysoký krevní tlak, přičemž musíme dodat, že se jí tělo i obtížně zbavuje, což má vliv na naši vitalitu!

Himálajská sůl jako kvalitní zdroj minerálních látek

Himálajská sůl se těží v Asii, což ostatně vyplývá již ze samotného názvu. Jelikož je prodávána v přirozeném stavu, neobsahuje žádné výše zmíněné chemikálie, naopak v ní je přítomna řada důležitých minerálních látek, mezi kterými musíme jmenovat především hořčík, vápník, železo, sodík či draslík. Z výše uvedených důvodů tedy nezatěžuje organismus, neboť je metabolizována bez ztráty energie. Oproti běžně dostupné stolní soli se zkrátka jedná o dosti výrazný rozdíl.

Pokud stále váháte, zda na himálajskou sůl přejít, rozhodování vám možná usnadníme jejími účinky na lidské zdraví. Má totiž např. pozitivní vliv na ledviny, což je opět pravý opak běžné kuchyňské soli. Navíc dokáže pomoci regulovat krevní tlak, hladinu cukru v krvi a kladně působí také na cévy. Kromě toho pomáhá udržovat správné pH v těle i absorbovat živiny. V neposlední řadě se konzumace himálajské soli může projevit i na lepším fungování nervové soustavy.

Kde himálajskou sůl zakoupit?

V současné době je himálajská sůl stále „výsadou“ obchodů se zdravou výživou. Existuje přitom ve dvou základních formách, a to buď jako hrubozrnná, anebo mletá. Zaměříme-li se na finanční stránku, pravdou je, že některé alternativy běžné kuchyňské soli jsou opravdu drahé. To však o himálajské neplatí! Jistě, stále je dražší než ty v obchodních domech, nicméně její nákup váš rodinný rozpočet rozhodně „bolet“ nebude. A navíc šetřit na zdraví se stejně nakonec nevyplatí.

Doporučujeme: sůl je důležitou sloučeninou pro životní funkce většiny organismů na Zemi. Ovšem pozor! I zvýšená konzumace himálajské soli může vést ke zdravotním potížím, takže její používání také nepřehánějte.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Himálajská sůl
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*