Dýně Hokkaido je stále více oblíbenější zelenina, znáte její skvělé účinky na zdraví?

Latinský název: Cucurbita maxima Duchesne ssp. maxima convar. maxima („Hokkaido")

Oblíbená zelenina Hokkaido
Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido je považována za velmi zdravou zeleninu. Jak by také ne, když člověku dokáže pomoci s různými obtížemi, vše ale postupně…

Výskyt: jak už sám název napovídá, tato dýně byla původně pěstována na Dálném východě, a to na japonském ostrově Hokkaido. Sem byla nicméně dovezena z Nové Anglie, tzn. ze severoamerického kontinentu, kam je také kladen její původ. Postupem času se rozšířila i do dalších částí světa a v současné době je hojně využívána i v České republice.

Popis a účinné látky: dýně Hokkaido je poddruh tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), což je druh z čeledi tykvovitých. Tato varieta je mnohem menší, když váží maximálně 2,5 kg. Dýně Hokkaido může disponovat rozličnými barvami, když je nejčastěji žlutá či sytě oranžová, může být třeba ale také tmavě zelená. Její dužina je však vždy oranžová. Z účinných látek musíme jmenovat především vitamíny A, B a C, stejně jako minerální látky (vápník, fosfor, hořčík a draslík).

Užitečné části: dýně Hokkaido je využitelná celá, lze ji tedy konzumovat i se slupkou.

Léčivé účinky dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido je považována za velmi zdravou zeleninu. Jak by také ne, když člověku dokáže pomoci s různými obtížemi. Kladně např. působí na trávicí soustavu, pročež bývá doporučována při onemocněních sleziny, slinivky břišní či žaludku. Dále se její účinky mohou projevit při potížích s ledvinami a kardiovaskulární soustavou. Navíc působí diureticky (močopudně) a pomáhá rovněž s vylučováním žluči. Také se často doporučuje při shazování přebytečných kilogramů.

Dýně Hokkaido je vhodná pro diabetiky a dokáže působit proti toxickým látkám v organismu. Zmínit musíme rovněž její antioxidační vlastnosti, takže má kladný vliv na aktivitu volných radikálů. A dokonce se mluví i o jejích protinádorových účincích. V každém případě pozitivní vlastnosti mají i semena. Ta lze vyzkoušet při problémech s prostatou, přičemž mohou pomoci rovněž s takovými komplikacemi, jaké představují roupy, hlísty a škrkavky.

Jak využít dýni Hokkaido v kuchyni?

Všechny části dýně Hokkaido lze konzumovat, tedy i slupku. Pokud ji ovšem neoloupete, měli byste zeleninu tepelně upravit, protože slupka změkne až vařením. Semena lze oloupat a opražit. Dýně Hokkaido má každopádně jemnou a lehce oříškovou chuť a její uplatnění se nabízí ve sladkých i slaných pokrmech. Může se tedy stát chutnou a zdravou přísadou do polévek, omáček, pyré, nádivek či různých dezertů. Použít ji lze také jako přílohu, případně jako samostatný grilovaný pokrm.

Recept na dýni Hokkaido s česnekem a rozmarýnem: vydlabejte neoloupanou dýni a nakrájejte na plátky (cca 1 cm silné). Následně smíchejte s olejem, solí a pepřem a rozložte na pečící papír na plechu. Poté přidejte snítky rozmarýnu a neoloupané stroužky česneku. V závěrečném kroku dejte plech do trouby a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny na 200 °C.

Pěstování dýně Hokkaido

Dýni Hokkaido si můžete sami jednoduše vypěstovat. Semena můžete zasadit doma a nechat vyklíčit. Na zahradu je přitom vhodné vysazení zhruba v polovině května, a to do hloubky 3 až 5 cm ve vzdálenosti půl až 1 metr od sebe. Této zelenině v každém případě vyhovuje humózní půda a pravidelná zálivka. Zapomínat byste přitom neměli ani na zbavování se plevele. Pokud se o dýni Hokkaido budete starat dobře, sklízet můžete na konci léta či na podzim.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 37
    Shares

1 komentář

  1. Výborná je polévka z dýně,musí se ovšem kvalitně připravit a nic neošidit.Dále kompot z dýně doporučuji a delikatesa je buchta s dýní.Zdravím a dobré recepty

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*