Domácí šípkový likér – zachová účinné látky a vitamíny

Šípky obecně obsahují velké množství vitamínů (především céčka a áčka), pročež je součástí lidového léčitelství už 1 000 let. Šípky jsou zároveň silným antioxidantem, pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním (vliv mají např. na nižší cholesterol), účinkují při paradentóze a podílí se na detoxikaci organismu.

Nyní se budeme věnovat výrobě domácího šípkového likéru. Díky alkoholu zůstanou zachovány všechny účinné látky a vitamíny ze šípku. Přidáním medu získá likér nejen výjimečnou chuť, ale i další léčebné účinky, které se nám v nadcházejícím sychravém počasí budou hodit.

Připravíme si:

  • čerství šípky
  • 2 dřívka skořice
  • 10 hřebíčků
  • 42 % vodku nebo slivovici
  • případně med

Fáze 1: Čerstvé šípky (můžou být i měkké) jsem pečlivě omyli a osušili. V hmoždíři jsme je trošku rozmačkali a vložili do lahve, zhruba do poloviny.

Fáze 2: Přidali jsme 2 dřívka skořice a asi 10 hřebíčků (na litrovou sklenici). Vše jsem zalili 42% vodkou (můžete použít i slivovici či jiný vhodný alkohol).

Fáze 3: Necháme alespoň 4 týdny macerovat. Poté scedíme přes plátýnko nebo hustý cedníček a přidáme med dle chuti. „Užíváme preventivně“ 1/2 štamprličky navečer.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*