
Devětsilu byly dříve přisuzovány zázračné léčivé účinky, čemuž napovídá i jeho název. Ve středověku byl totiž používán proti mnoha zákeřným chorobám, a to včetně moru. Kořen přitom nacházel uplatnění i při potížích se střevními hlísty, nejdříve však postupně.
Výskyt: devětsil lékařský roste na západě a severu Asie, stejně jako v prakticky v celé Evropě. Běžně se tedy vyskytuje i v České republice, a to hlavně ve vyšších nadmořských výškách.
Popis a účinné látky: tato vytrvalá bylina je řazena do čeledi hvězdnicovitých a dorůstá do výšky 50 cm. Má silný oddenek a její květy v hroznovitých úborech mají purpurovou či růžovou barvu, přičemž se objevují již v březnu. K odkvétání pak dochází většinou v průběhu května. V tomto období se prodlužuje stonek (až do 1 m) a teprve začínají vyrůstat listy, které mohou dosahovat rozpětí až 50 cm. Devětsil obsahuje silici, třísloviny, hořčiny, sliz, fenol, cholin, inulin a další účinné látky.
Užitečné části: používán je především oddenek s listy, v minulosti také kořen.
Účinky devětsilu lékařského ve středověku a dnes
Devětsilu byly dříve přisuzovány zázračné léčivé účinky, čemuž napovídá i jeho název. Ve středověku byl totiž používán proti mnoha zákeřným chorobám, a to včetně moru. Kořen přitom nacházel uplatnění i při potížích se střevními hlísty. Rovněž dnes je devětsil často využíván při nejrůznějších zdravotních komplikacích. Konkrétně bývá doporučován při problémech s močovým ústrojím a žlučníkem, přičemž působí protirevmaticky, močopudně, potopudně a rovněž při zácpě.
Devětsil lékařský pomáhá i při léčbě nemocí dýchacích cest, a to včetně kašle nebo astmatu. Rostlina má kladný vliv rovněž na látkovou výměnu, používána může být i při křečích žaludku a dně neboli pakostnici. Listy devětsilu se osvědčily i při zevním použití, a to zejména na revmatické potíže, odřeniny či vymknutí a otoky kloubů. A jak si jej připravit? Prášek z oddenku lze svařit s vínem a medem, anebo si můžete připravit účinný čaj z listů či stonku.
Čaj z devětsilu lékařského: stačí nechat vyluhovat stonek či listy v horké vodě, a to zhruba po dobu 20 minut. Pokud vám výsledný nápoj nezachutná, je ho pochopitelně možné dochutit třeba medem.
Fotogalerie:
Napište komentář